Francúzsky premiér podporuje zákaz nosenia moslimských šatiek na školách: Je symbolom útlaku

NETKY.SK • 13 Apríl 2016, 19:37 • 2 min
Francúzsky premiér podporuje zákaz nosenia moslimských šatiek na školách: Je symbolom útlaku

PARÍŽ - Francúzsky premiér Manuel Valls podporil zákaz nosenia moslimských šatiek na vysokých školách, čím si podľa agentúry AP vyslúžil kritiku niektorých členov svojho vládneho kabinetu.

slovakia

left justify in out

V rozhovore pre denník Libération Valls uviedol, že Francúzsko by malo "chrániť" svojich moslimov pred extrémistickou ideológiou a dodal, že šatka, ak ju žena nosí z politických dôvodov, je symbolom útlaku a "nie je predmetom módy alebo konzumu ako iné veci".


So zákazom nosenia moslimských šatiek na vysokých školách nesúhlasí ministerka školstva Najat Vallaudová-Belkacemová či minister pre vysokoškolské vzdelávanie a výskum Thierry Mandon.


Zákon zakazujúci nosenie moslimských šatiek zakrývajúcich tvár na verejnosti bol vo Francúzsku prijatý v roku 2010 - za vlády vtedajšieho prezidenta Nicolasa Sarkozyho. Týka sa skôr buriek a nikábov než moslimských šatiek (hidžábov). Tie sú však tiež pokladané za náboženský symbol, a preto ich moslimky nesmú nosiť vo verejných školách a zariadeniach.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies