Francúzsky premiér odmieta demisiu ako dôsledok neúspechu jeho strany vo voľbách

NETKY.SK • 31 Marec 2015, 13:35 • 2 min
Francúzsky premiér odmieta demisiu ako dôsledok neúspechu jeho strany vo voľbách

PARÍŽ - Francúzsky premiér Manuel Valls odmietol dnes výzvy, aby po neúspechu Socialistickej strany (PS) v nedávnych regionálnych voľbách podal demisiu.

slovakia

left justify in out

V rozhovore pre rozhlasovú stanicu RMC a televíziu BFMTV Valls priznal svoj diel zodpovednosti za volebný neúspech PS, ale súčasne uviedol, že nevidí dôvod na demisiu. Vysvetlil, že PS má v parlamente väčšinu.

Upozornil, že ďalšie delenie síl v parlamente by viedlo k porážke, čím by nezískala "ani ľavica ľavice", čím mal na mysli komunistov a zelených, ktorí - ako pripomenul - v regionálnych voľbách neuspeli podobne ako socialisti.

 

"Moja demisia by v tejto situácii len zhoršila politickú krízu," vyhlásil Valls, ktorý je podľa mnohých komentátorov hlavným vinníkom za fiasko ľavice vo voľbách do zastupiteľstiev 101 departementov.

 

Valls položil hypotetickú otázku, čo by sa dalo robiť, keby sa Francúzsko nedržalo línie vytýčenej súčasnou vládou. Upozornil, že jednou alternatívou je návrh krajnej pravice vystúpiť z eurozóny, čo by podľa neho Francúzsko zruinovalo. Druhou alternatívou je ponuka pravicovej Únie za ľudové hnutie (UMP) - ušetriť 120 alebo 150 miliárd eur, ale "za cenu zníženia počtu policajtov a okresania verejných služieb", upozornil Valls.

 

Valls v rozhovore zdôraznil nutnosť zjednotenia ľavice, ale vylúčil zmenu smerovania ekonomickej politiky vlády. Potvrdil, že prioritou vlády je zlepšenie konkurencieschopnosti a podmienok pre investície, ako i vytvorenie pracovných miest, a to najmä pomocou malým a stredným podnikom, aby sa nebáli zamestnať nových zamestnancov. Upozornil pritom, že jeho vláda považuje za nevyhnutné plniť svoju ekonomickú politiku za súčasného zachovania sociálnej spravodlivosti.

 

Premiér reagoval aj na špekulácie ohľadom vstupu Zelených do vlády. "Do vlády sa nevstupuje len tak," uviedol a vysvetlil, že táto možnosť by mohla nastať jedine za predpokladu, že by existoval pakt medzi socialistami a zelenými. Podotkol však, že ho teší obnovenie komunikácie s vedením strany Zelených, ktorá vládu opustila v apríli 2014 - krátko po Vallsovom vymenovaní do funkcie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies