Francúzsky premiér na návšteve Srbska vidí európsky osud krajiny

NETKY.SK • 7 November 2014, 13:54 • 2 min
Francúzsky premiér na návšteve Srbska vidí európsky osud krajiny

BELEHRAD - Francúzsky premiér Manuel Valls počas štvrtkovej návštevy Srbska prisľúbil Belehradu jasnú podporu jeho ambícií vstúpiť do EÚ.

slovakia

left justify in out

Valls v rámci výnimočnej návštevy balkánskej krajiny deklaroval ponuku "bratskej pomocnej ruky", pričom "európsky osud Srbska" by podľa neho nemal nikto spochybňovať. Francúzsky líder vyzval aj na ďalšie zlepšovanie vzťahov s Kosovom, keďže to "pomôže presvedčiť ostatné členské krajiny únie". Valls, ktorý prišiel do Belehradu aj s delegáciou podnikateľov, sa vo štvrtok stretol aj so svojím srbským náprotivkom Aleksandrom Vučičom, pričom v piatok ho čaká rokovanie s prezidentom Tomislavom Nikoličom. Následne zavíta do mesta Obrenovac, ktoré tvrdo postihli májové záplavy. Na jeho oprave sa podieľalo aj Francúzsko. To sa bude na základe štvrtkového podpisu dohody výrazne podieľať aj na výstavbe belehradského metra, uviedol portál vysielacej stanice B92.

 

Srbsko začalo oficiálne rokovať o vstupe do EÚ v januári po dlhých rokoch čakania. Krajina však v záujme členstva v EÚ bude musieť reštrukturalizovať svoju ekonomiku a zreformovať svoj obrovský verejný sektor, ktorý zamestnáva až 700-tisíc ľudí. Zmeny budú nevyhnutné aj v oblasti poľnohospodárstva, životného prostredia či energetiky. Balkánska krajina si od vstupu do EÚ sľubuje zlepšenie obrazu vo svete, prílev zahraničných investícií, a teda aj zníženie nezamestnanosti, ktorá v súčasnosti dosahuje 20 percent.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies