Francúzsky parlament schválil pravidlá povinného očkovacieho certifikátu a očkovania

NETKY.SK • 26 Júl 2021, 09:31 • 2 min
Francúzsky parlament schválil pravidlá povinného očkovacieho certifikátu a očkovania

PARÍŽ - Francúzsky parlament schválil v noci z nedele na pondelok návrh zákona, ktorý vyžaduje predkladanie takzvaného covid pasu v reštauráciách a pri domácom cestovaní i povinné očkovanie zdravotníckych pracovníkov.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Obe tieto opatrenia vyvolali protesty a politické napätie. Prezident Emmanuel Macron a jeho vláda argumentujú tým, že je potrebné ochrániť zraniteľné skupiny ľudí a nemocnice, keďže infekcie sú znova na vzostupe, a tiež  sa chcú vyhnúť sa novým lockdownom. Informoval portál linternaute.com.

Po piatich dňoch intenzívnych diskusií medzi poslancami a senátormi parlament dnes v noci definitívne prijal znenie zákona týkajúceho sa rozšírenia zdravotného preukazu a povinného očkovania, ktoré malo 195 hlasov za a 129 hlasov proti. Covid pas sa rozšíri na reštaurácie, bary, kaviarne (dokonca aj na terase), nemocnice a domovy dôchodcov, okrem mimoriadnych udalostí, vlaky, lietadlá a diaľkové autobusy. Zamerali sa na podmienenie tohto predĺženia obnovením havarijného stavu, ktorý by mal trvať  do 15. novembra 2021, čo bol vlastne kompromis medzi návrhom vlády (31. decembra) a senátormi (31. októbra). 

 

Prečítajte si: Do Francúzska sa dostanete aj po zaočkovaní vakcínou vyrobenou v Indii

 

"Zdravotná situácia je znepokojujúca,“ zdôraznil minister zdravotníctva Olivier Véran, ktorý neprestal naliehať, aby zákon schválili čo najrýchlejšie. „Je urgentne potrebné uzákoniť covid pas,“ dodal.

 

Zákon vyžaduje od všetkých zamestnancom v sektore zdravotnej starostlivosti, aby sa do 15. septembra nechali zaočkovať, inak im hrozí suspendovanie. Tiež vyžaduje, aby sa ľudia pri vstupe do všetkých reštaurácií, vlakov, lietadiel a vybraných verejných zariadení preukazovali certifikátmi o zdravotnom stave. Od 30. septembra sa bude vzťahovať aj na všetkých vo veku 12 rokov a viac.

Covid pasmi budú ľudia dokazovať, že sú plne zaočkovaní, mali nedávno negatívny test na koronavírus alebo sa zotavili z ochorenia COVID-19. Prijateľné budú certifikáty v tlačenej aj digitálnej podobe. Vláda podľa zákona vydá nariadenie, v ktorom rozhodne, ako naložiť s očkovacími dokumentmi z iných krajín.

 



Návrh zákona predstavili pred týždňom. V sobotu vo Francúzsku protestovalo zhruba 160-tisíc ľudí, ktorí nesúhlasia s predkladaním takzvaného covid pasu v reštauráciách a povinným očkovaním zdravotníckych pracovníkov. Mnoho demonštrantov skandovalo slovo sloboda a hlásalo, že im vláda nemá hovoriť, čo majú robiť. Informoval portál france24.com.



Macron v sobotu počas návštevy Francúzskej Polynézie vyzval ľudí na jednotu a skritizoval tých, ktorí podnecujú antivakcinačný sentiment a protesty. Demonštranti sa podľa neho môžu „pokojne a s úctou vyjadrovať“, no vďaka demonštrácii sa vírusu nezbavia.

Vo Francúzsku v dôsledku nákazy koronavírusom zomrelo viac ako 111-tisíc ľudí. Úrady evidujú zhruba 20-tisíc nových infekcií denne, pričom začiatkom mesiaca ich bolo len niekoľko tisíc. V krajine sa začínajú znovu objavovať obavy zo zvýšeného počtu hospitalizácií.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona