Francúzsky parlament schválil homosexuálne manželstvá

NETKY.SK • 23 Apríl 2013, 18:31 • 2 min
Francúzsky parlament schválil homosexuálne manželstvá

PARÍŽ - Francúzsky parlament v utorok po mesiacoch protestov a intenzívnej verejnej debate schválil legislatívu povoľujúcu manželstvá homosexuálov. V druhom a zároveň poslednom čítaní ju podporilo 331 členov dolnej komory Národné zhromaždenie, proti hlasovalo 225 poslancov.

slovakia

left justify in out

Zákon teraz čaká už len na podpis prezidenta Francoisa Hollanda, ten už ale dávnejšie avizoval, že legislatívu podporuje.

Horná komora francúzskeho parlamentu časť legislatívy schválila ešte v piatok, v utorok však bolo na programe hlasovanie o jej upravenej "senátnej" verzii. Pred dvoma mesiacmi dala zelenú príslušným zákonom aj dolná komora. Zákony by tak mohli vstúpiť do platnosti už v lete. Podpora homosexuálnych zväzkov bola jedným z významných sľubov, ktoré odzneli v rámci minuloročnej predvolebnej kampane socialistického prezidenta Francoisa Hollanda. Homosexuálne manželstvá v súčasnosti povoľuje 13 krajín sveta, Francúzsko sa teda stane 14. štátom s podobnou legislatívou.

V uliciach Paríža sa v uplynulých týždňoch konali mohutné demonštrácii prívržencov i odporcov homosexuálnych manželstiev. Hollande napriek protestom prisľúbil, že legislatívu nestiahne a naďalej ju bude podporovať. Šéf Elyzejského paláca navyše avizoval, že sa osobne zúčastní na slávnostných ceremóniách prvých zosobášených homosexuálov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies