Francúzsky parlament bude rokovať o návrhu zákona súvisiaceho s eutanáziou

NETKY.SK • 12 December 2014, 14:12 • 2 min
Francúzsky parlament bude rokovať o návrhu zákona súvisiaceho s eutanáziou

PARÍŽ - Francúzsky parlament bude od januára budúceho roka rokovať o návrhu zákona, ktorý bude znamenať krok bližšie k eutanázii - umožnením práva na "hlboké a neprerušené utlmenie" až po smrť v prípade smrteľne chorých pacientov, ktorí o to požiadajú. Podľa agentúry Reuters to dnes uviedol francúzsky prezident Francois Hollande.

slovakia

left justify in out

S výnimkou Belgicka, Holandska a Švajčiarska len málo krajín na svete explicitne povoľuje eutanáziu či asistovanú samovraždu v prípadoch niekedy nazývaných "zabitie z milosti".    
     

Ako uviedol Hollande, súčasne platná legislatíva sa príliš zameriava na lekársku analýzu a neberie do úvahy želania pacienta. "Tieto návrhy sa sústreďujú na pacienta a cieľom je vyhnúť sa jeho utrpeniu. Rešpektujú ich voľbu a želania," spresnil francúzsky prezident, ktorý verejne spomenul niekoľko podrobností ohľadne utrpenia svojej vlastnej matky pred smrťou.
     

Hollande ešte pred svojím zvolením do funkcie v roku 2012 prisľúbil, že predstaví novú legislatívu o práve na úmrtie vo Francúzsku, kde v zákone z roku 2005 nie sú celkom jednoznačne definované práva pacientov a starostlivosť o smrteľne chorých, píše Reuters.
     

Nový návrh podľa Hollanda bude znamenať, že v prípade, ak je život pacienta bezprostredne ohrozený a liečba nezaberá alebo mu spôsobuje viac utrpenia, môže byť pacient uspaný a prístroje, ktoré ho udržiavali pri živote, odpojené.     
     

V prípade, že pacient nie je schopný samostatne sa rozhodnúť, bude mať lekár po poradnom procese povinnosť ukončiť liečbu, ktorá by pacienta len umelo udržiavala pri živote, spresnil Hollande.
     

Ak pacient predtým, než vážne ochorel - alebo už aj počas choroby - avizoval, akým spôsobom by si želal zomrieť, mali by lekári tieto inštrukcie brať do úvahy, dodal francúzsky prezident.
     

Prieskumy verejnej mienky vo Francúzsku preukazujú širokú podporu pre legalizovanú eutanáziu v beznádejných smrteľných prípadoch. Táto otázka sa dostala do popredia po tom, čo v roku 2013 spáchal v luxusnom hoteli v Paríži samovraždu starší manželský pár. Manželia nechali odkaz, v ktorom sa uvádzalo, že chcú zomrieť dôstojne.   
     

"Tieto návrhy sú vyvážené a realistické. Ich cieľom je ukončiť utrpenie tých, ktorí sú blízko konca svojho života, rešpektovať ich želania a umožniť právo na dôstojnú smrť," uzavrel Hollande. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies