Francúzsky parlament bude hlasovať o uznaní Palestíny

NETKY.SK • 2 December 2014, 07:30 • 2 min
Francúzsky parlament bude hlasovať o uznaní Palestíny

PARÍŽ - Francúzsky parlament bude v utorok hlasovať o rezolúcii, ktorá vláde odporučí uznanie palestínskeho štátu.

slovakia

left justify in out

V prípade súhlasu oboch komôr parlamentu pôjde o silný signál pre vládu prezidenta Francoisa Hollanda, ktorá má v tejto veci posledné slovo. Hlasovanie iniciovali vládni socialisti, ktorí považujú za nutné zmeniť situáciu, v akej sa v súčasnosti Palestínčania nachádzajú. Návrh dokumentu, o ktorom má parlament rokovať, vyzýva francúzsku vládu, aby "uznanie palestínskeho štátu využila ako nástroj na dosiahnutie konečného riešenia blízkovýchodného konfliktu". Francúzsko podporilo prijatie Palestíny za člena UNESCO ako aj za nečlenskú pozorovateľskú krajinu OSN. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu označil konanie Francúzska za "vážnu chybu", no podľa aktuálneho prieskumu podporuje palestínsky štát 60 percent Francúzov.

 

Palestínsky štát 30. októbra ako prvé spomedzi západoeurópskych krajín oficiálne uznalo Švédsko. Tesne predtým britský parlament symbolicky uznal Palestínu za samostatný štát, čo je však v rozpore s oficiálnou politikou Spojeného kráľovstva. Tieto kroky podľa očakávania nahnevali Izrael. Nezávislú Palestínu uznali desiatky štátov sveta - väčšina afrického kontinentu, ázijských krajín i juhoamerických štátov. V rámci EÚ suverenitu Palestíny uznali aj Slovensko, Poľsko a Maďarsko, no tie tak urobili ešte pred vstupom do únie pred desiatimi rokmi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona