Francúzsky ombudsman ostro kritizuje postup úradov voči migrantom v Calais, údajne porušujú ľudské práva

NETKY.SK • 15 Jún 2017, 09:22 • 2 min
Francúzsky ombudsman ostro kritizuje postup úradov voči migrantom v Calais, údajne porušujú ľudské práva

PARÍŽ - K mimoriadnemu a bezprecedentnému porušovaniu základných práv úradmi došlo podľa dnešného vyjadrenia francúzskeho ombudsmana Jacqua Toubona pri ich postupe voči migrantom v Calais.

slovakia

left justify in out

Okolie tohto severofrancúzskeho prístavného mesta neďaleko brehov Veľkej Británie je už niekoľko rokov "zhromaždiskom" migrantov túžiacich sa dostať do ostrovnej monarchie. Francúzske orgány v októbri 2016 zlikvidovali utečenecký tábor v Calais známy pod označením Džungľa, v ktorom sa v nedôstojných podmienkach zdržiavalo približne 6000-8000 ľudí.

 

Podľa Toubonových slov sa medzičasom v Calais a okolí nachádza už len zhruba 500-600 migrantov, ktorí sú nútení prespávať pod holým nebom, pretože úrady im neposkytnú provizórne útočisko. V daných lokalitách sa po likvidácii zdrojov vody nemožno ani umývať, ani sa osviežiť pitnou vodou.

 

Humanitárne organizácie majú napríklad na distribúciu večere iba hodinu, čo nestačí na poskytnutie jedla všetkým, ktorí sú na to odkázaní, poukázal ombudsman.

 

Starostka Calais Natacha Bouchartová odmietla dnes obvinenia humanitárnych organizácii, že zo strany polície dochádza k používaniu násilia.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona