Francúzsky odvolací súd: Záznamy odpočúvaní Sarkozyho sú prípustné ako dôkaz

NETKY.SK • 22 Marec 2016, 18:03 • 2 min
Francúzsky odvolací súd: Záznamy odpočúvaní Sarkozyho sú prípustné ako dôkaz

PARÍŽ - Najvyššia francúzska justičná inštancia - kasačný súd - dnes rozhodol, že odpočúvanie telefonátov bývalého prezidenta Nicolasa Sarkozyho bolo legálne a záznamy z týchto odpočúvaní sú prípustné ako dôkaz.

slovakia

left justify in out

Toto rozhodnutie umožní postaviť exprezidenta pred súd pre obvinenia z korupcie, čo môže zmariť jeho nádej na opätovnú kandidatúru, informovala tlačová agentúra AP.


Očakávalo sa, že sa Sarkozy pokúsi získať nomináciu konzervatívcov na prezidenta v budúcoročných voľbách.


Vodca francúzskej pravicovej opozície bol predbežne obvinený z korupcie a zneužívania moci na základe informácií získaných zo súdom nariadených odpočúvaní jeho telefonátov v rokoch 2013-14.


Sarkozyho právnici argumentovali, že vyšetrovací sudcovia prekročili svoje právomoci a vydali sa na "rybársku expedíciu", keď odpočúvali rozhovory vodcu republikánov s jeho právnikom. Podľa nich tým porušili dôverný vzťah klienta s obhajcom.


Kasačný súd dnes zamietol Sarkozyho odvolanie a rozhodol, že záznamy z odpočúvaní sú z väčšej časti prípustné pre súd.


Rozhodnutie kasačného súdu je iba jeden zo súdnych prípadov, v ktorých sa vyskytuje Sarkozyho meno, je však potenciálne najškodlivejšie pre jeho politickú budúcnosť, dodala AP.


Vyšetrovanie exprezidenta sa začalo v júli 2014 na základe odpočutých telefonických hovorov s jeho právnikom Thierrym Herzogom. Odpočúvaný bol pre podozrenie, že na jeho predvolebnú kampaň v roku 2007 prispel mnohými miliónmi eur vtedajší líbyjský vodca Muammar Kaddáfí, čo Sarkozy opakovane poprel.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona