Francúzsky minister vnútra: Útoky v Paríži boli pripravované v Belgicku

NETKY.SK • 16 November 2015, 08:53 • 2 min
Francúzsky minister vnútra: Útoky v Paríži boli pripravované v Belgicku

BRUSEL - Francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve dnes popoludní naznačil, že útoky, ktoré v noci z piatka na sobotu ochromili Paríž, boli pripravované v zahraničí, konkrétne v Belgicku. Uviedla dnes večer belgická televízna stanica RTBF.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Oznámenie z Paríža prišlo v čase, keď sa v bruselskej štvrti Molenbeek, známej so silným zastúpením moslimského obyvateľstva, uskutočnili nové policajné razie. Tie nadväzujú na sobotňajšie razie v tejto štvrti potom ako sa potvrdilo, že dvaja z útočníkov v Paríži prišli z Belgicka. Podľa belgických úradov bývali v bruselskej štvrti Molenbeek-Saint-Jean.

 

Sobotňajšie zásahy policajných síl v Bruseli vyústili do zatknutia siedmich osôb, ktoré boli dnes zverené do rúk vyšetrujúceho sudcu.

 

Starostka tejto štvrte Françoise Schepmansová pre RTBF spresnila, že v tomto prípade možno hovoriť o (teroristickej) sieti.

 

Na území Belgicka už operuje spoločný francúzsko-belgický tím vyšetrovateľov. Experti okrem iného podrobne preverujú zhabanú dokumentáciu, ku ktorej sa dostali počas sobotňajších razií.

 

Tvrdenie ministra Cazeneuva o belgickom scenári útokov v Paríži potvrdzujú aj dve podozrivé autá zaistené v parížskych uliciach, ktoré boli registrované v Belgicku. Jedno z nich policajti objavili neďaleko klubu Bataclan, kde atentátnici pripravili o život okolo 90 ľudí a druhé bolo zaparkované v blízkosti známeho cintorína Pére Lachaise. Francúzska prokuratúra potvrdila, že obe autá boli požičané začiatkom tohto týždňa v bruselskom regióne.

 

Belgicko v pomere k počtu obyvateľov má zo všetkých krajín EÚ najväčší počet dobrovoľníkov, ktorí bojujú po boku džihádistov v Sýrii a v Iraku. Doteraz bolo identifikovaných 494 "belgických džihádistov". Z toho podľa údajov štátnej bezpečnostnej služby 272 je na bojiskách v Sýrii alebo Iraku, 75 sú považovaní za mŕtvych, 134 sa vrátili do domovskej krajiny a 13 sú na ceste do Belgicka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies