Francúzsky minister vnútra preveril prípravenosť polície na púť v Lurdoch

NETKY.SK • 13 August 2016, 16:39 • 2 min
Francúzsky minister vnútra preveril prípravenosť polície na púť v Lurdoch

PARÍŽ - Francúzsky minister vnútra Bernard Cazenueve dnes vykonal inšpekciu v meste Lurdy, kde pri príležitosti nadchádzajúceho sviatku Nanebovzatia Panny Márie očakávajú príchod viac ako 20.000 pútnikov. Na ich bezpečnosť bude dozerať vyše 500 príslušníkov bezpečnostných zložiek - policajtov, vojakov a členov žandarmérie .

slovakia

left justify in out

Ako vo svojej správe pripomenula agentúra AP, po sérii teroristických útokov vo Francúzsku naďalej platí stav najvyššej pohotovosti i výnimočný stav, vyhlásený prezidentom Francoisom Hollandom po útokoch v Paríži z 13. novembra minulého roku.

 

Úrady a polícia v tejto súvislosti prijali v Lurdoch sériu opatrení na zlepšenie kontroly nad areálom jaskyne Massabielle a okolím. Ich súčasťou sú napr. systematické prehliadky batožiny pútnikov, ich osobná kontrola pri vstupe do areálu, posilnené hliadky v uliciach mesta, kde odpadkové koše nahradili priesvitnými plastovými vrecami. Nad oblasťou je zakázaný prelet lietadiel a dronov.

 

V pondelok, na sviatok Nanebovzatia Panny Márie, sa v lurdskom sanktuáriu uskutoční tradičná medzinárodná omša, na ktorej sa očakáva účasť 25.000 ľudí.

 

Táto omša pod otvoreným nebom bude pre bezpečnostné zložky veľkou výzvou - už aj pre to, že časť pútnikov tvoria telesne postihnutí na vozíčkoch alebo pohybujúcich sa s barlami, ktorí prichádzajú do Lúrd s nádejou vo svoje zázračné uzdravenie.

 

Pútnici začali do 15-tisícového mesta Lurdy v predhorí Pyrenejí prichádzať vlakmi, autami a autobusmi už vo štvrtok. Ich odchod je naplánovaný na 16. augusta. Štyrom dňom slávení bude tento rok predsedať kardinál Philippe Barbarin.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies