Francúzsky minister vnútra mal byť zneužitý na finančné podvody v Afrike

NETKY.SK • 29 August 2015, 15:54 • 2 min
Francúzsky minister vnútra mal byť zneužitý na finančné podvody v Afrike

BRUSEL - Meno francúzskeho ministra obrany Jeana-Yvesa Le Driana bolo zneužité neznámymi podvodníkmi, ktorí v jeho mene žiadali peniaze od prezidentov viacerých afrických krajín.

slovakia

left justify in out

Ako v noci nadnes uviedla belgická televízna stanica RTBF, finančné požiadavky sa týkali citlivej otázky vyplatenia výkupného pre údajných členov francúzskych tajných služieb zajatých džihádistami v Afrike.

 

Le Drian sa už koncom júla sťažoval, že sa stal nevinnou obeťou pokusov o podvod, keď neznáme osoby úspešne napodobnili jeho hlas a v rámci telefonických rozhovorov s niekoľkými prezidentmi afrických štátov žiadali o transfer peňazí na účet francúzskeho ministerstva vnútra.

 

Aféra, o ktorej v auguste informoval aj panafrický týždenník Jeune Afrique vydávaný v Paríži, mala podobu priameho oslovenia niekoľkých afrických prezidentov. Neznámy podvodník, ktorý napodobnil hlas francúzskeho ministra vnútra, tvrdil, že džihádisti z oblasti Sahelu uniesli niekoľkých francúzskych tajných agentov, čo je však štátne tajomstvo a o čom sa verejnosť nesmie dozvedieť.

 

Falošný minister poprosil hlavy afrických štátov, aby zaplatili požadované sumy únoscom namiesto Francúzska, ktorého oficiálna politika je nevyjednávať s únoscami. Malo ísť o výkupné vo výške niekoľkých miliónov eur zaslané na účty v daňových rajoch s uistením, že francúzska vláda tieto sumy neskôr uhradí prostredníctvom francúzskej rozvojovej pomoci.

 

Podvodníkom pokus nevyšiel, pretože oslovení prezidenti kontaktovali pre istotu úrad skutočného ministra a Le Drian potvrdil, že o ničom nevie.

 

Francúzska polícia medzitým potvrdila, že dobre pozná tento druh podvodu, ktorý sa spolieha na falošné prevodné príkazy. Polícia má podozrenie na skupinu izraelských alebo izraelsko-francúzskych podvodníkov, ktorí sa usadili v Izraeli a ktorí v posledných rokoch zbohatli zásluhou šikovného zavádzania šéfov podnikov alebo účtovných oddelení veľkých firiem.

 

Manipulácia zo strany podvodníkov je podľa francúzskej polície takmer vždy založená na mystifikácii spojenej s činnosťou tajných služieb, čo zločincom umožňuje presvedčiť oklamanú stranu, aby o finančnom prevode nikomu nehovorila.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies