Francúzsky minister sa na party amerického veľvyslanca pustil do USA

NETKY.SK • 4 Júl 2013, 22:35 • 2 min
Francúzsky minister sa na party amerického veľvyslanca pustil do USA

PARÍŽ - Francúzsky minister vnútra Manuel Valls si vo štvrtok nebral servítku pred ústa a počas večierku usporiadaného pri príležitosti amerického Dňa nezávislosti tvrdo verejne skritizoval americké odpočúvacie praktiky.

slovakia

left justify in out

Minister tak urobil na záhradnej party, na ktorú ho pozval americký veľvyslanec v Paríži Charles Rivkin. Valls však využil príležitosť a pred stovkami hostí podrobil Spojené štáty tvrdej kritike. Ako povedal, "v mene priateľstva si navzájom dlhujeme úprimnosť, veci treba povedal jasne, priamo a čestne". Šéf francúzskeho rezortu vnútra zároveň uviedol, že prezident Francois Hollande bude žiadať vysvetlenie, "pretože takéto praktiky, ak sa preukážu ako pravdivé, nemajú medzi priateľmi a spojencami miesto". O celej kauze, ktorá vyplávala na povrch vďaka bývalému spolupracovníkovi amerických tajných služieb Edwardovi Snowdenovi, sa bude rokovať v pondelok vo Washingtone na spoločnom, európsko-americkom stretnutí.

O údajnom sledovaní diplomatov, ktoré by mohlo vážne narušiť vzťahy medzi USA a európskymi spojencami, v nedeľu informoval ako prvý nemecký týždenník Der Spiegel odvolávajúci sa na utajované dokumenty poskytnuté Snowdenom. Tridsaťročný Američan sa snaží vyhnúť stíhaniu za prezradenie rozsiahlych špionážnych programov a podľa ruskej vlády sa už týždeň nachádza v tranzitnej zóne moskovského letiska Šeremetevo. Spiegel uviedol, že americká Národná bezpečnostná agentúra (NSA) vo washingtonskej misii EÚ nainštalovala mikrofóny a vstupovala do jej počítačovej siete, čím získala prístup k elektronickej pošte a interným dokumentom. Terčom podobného sledovania bola podľa neho aj delegácia EÚ pri OSN či dokonca samotné európske inštitúcie v Bruseli. Americké sledovanie sa údajne týkalo predovšetkým Nemecka, britský denník Guardian však v pondelok uviedol, že medzi celkovo 38 "terčmi" boli aj krajiny ako Francúzsko, Taliansko alebo Grécko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies