Francúzsky minister predložil delegátom konferencie o zmene klímy návrh dohody

NETKY.SK • 12 December 2015, 13:16 • 2 min
Francúzsky minister predložil delegátom konferencie o zmene klímy návrh dohody

PARÍŽ - Návrh novej klimatickej dohody, ktorý dnes francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius predložil na schválenie delegátom konferencie OSN o zmene klímy (COP21) v Paríži, má zabezpečiť, aby nárast priemernej teploty v dôsledku globálneho otepľovania bol "podstatne nižší" ako o dva stupne Celzia v porovnaní s predindustriálnym obdobím.

slovakia

left justify in out

To bola kľúčová požiadavka malých ostrovných štátov a ďalších chudobných a zraniteľných krajín. Dohoda sa usiluje, aby nárast bol iba o 1,5 stupňa Celzia, povedal Fabius.

 

Francúzsky prezident Francois Hollande vyzval delegátov zo 196 krajín a Európskej únie, aby schválili "prvú univerzálnu dohodu v dejinách klimatických rokovaní".

 

"Tvárou v tvár zmene klímy, sú naše osudy poprepájané. To, čo nás spája, je silnejšie ako to, čo nás rozdeľuje," citovala ho agentúra DPA.

 

Dohoda, ak bude schválená, bude vôbec prvou dohodou združujúcou všetky krajiny, aby prispeli k obmedzeniu klimatickej zmeny znížením emisií spôsobených človekom.

 

Laurent Fabius dnes povedal, že predložená dohoda "je diferencovaná, spravodlivá, trvácna, dynamická a právne záväzná".

 

Podporil ju aj generálny tajomník OSN Pan Ki-mun: "Celý svet (nás) sleduje. Miliardy ľudí spoliehajú na vašu múdrosť," vyhlásil. "Národným záujmom najlepšie poslúžime, ak budeme konať v medzinárodnej solidarite... Príroda nám vysiela naliehavé signály. Musíme chrániť planétu, na ktorej žijeme. Pre to potrebujeme každú jednu ruku."

 

Delegáti konferencie, ktorá rokuje už dva týždne v Paríži, budú ešte dnes rozhodovať o tom, či dohodu schvália.

 

"Očakávam úspešný výsledok, je to naša jediná nádej," uviedol pred začatím dnešného rokovania japonský delegát Mičihiro Oi.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona