Francúzsky minister: Koalícia bojujúca s Islamským štátom sa musí venovať Aleppu

NETKY.SK • 4 November 2014, 09:15 • 2 min
Francúzsky minister: Koalícia bojujúca s Islamským štátom sa musí venovať Aleppu

PARÍŽ - Koalícia bojujúca s militantmi Islamského štátu (IS) musí teraz zachrániť druhé najväčšie sýrske mesto Aleppo, kde umiernení povstalci čelia útokom síl verných prezidentovi Bašárovi Asadovi i militantných džihádistov, upozornil francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius.

slovakia

left justify in out

V článku, ktorý zverejnili francúzsky denník Le Figaro, americký denník the Washington Post a panarabský al-Haját, Fabius uviedol, že mesto Aleppo ako "bašta" sýrskej opozície je takmer obkľúčené a vzdať sa ho by znamenalo vzdať sa nádeje na politické riešenie už tri roky trvajúcej občianskej vojny v Sýrii.
      

"Opustiť Aleppo by odsúdilo 300.000 mužov, žien a detí k strašnému výberu: vražednému obliehaniu bombami režimu alebo k barbarstvu teroristov Islamského štátu," citovala Fabiusa tlačová agentúra Reuters.  "Odsúdilo by to Sýriu k rokom násilia. Bola by to smrť akejkoľvek politickej perspektívy a viedla by k fragmentácii krajiny riadenej čoraz radikálnejšími vojenskými bossmi. Exportovalo by to tiež vnútorný chaos zo Sýrie k už aj tak krehkým susedom - Iraku, Libanonu a Jordánsku."
      

Bez toho, aby uviedol konkrétne detaily, ako Francúzsko navrhuje pomôcť Aleppu, Fabius povedal, že nepristúpi na to ponechať sýrsku obchodnú metropolu svojmu osudu. "Preto, spoločne s našimi koaličnými partnermi, musíme nasmerovať naše snahy k Aleppu... posilniť umiernenú opozíciu a chrániť civilnú populáciu pred dvojitým zločinom - režimu a Islamského štátu. Po Kobané musíme zachrániť Aleppo," zdôraznil.
      

Fabius sa vyjadril tri dni po tom, ako sa turecký prezident Recep Tayyip Erdogan stretol v Paríži s francúzskym prezidentom Francoisom Hollandom. Žiadal ho, aby podporil jeho výzvy napadnúť okrem Islamského štátu aj Asada. Erdogan kritizoval Američanmi vedenú koalíciu, že sa príliš sústredí na kurdské mesto Kobané pri hraniciach Sýrie s Tureckom namiesto toho, aby sa venovala aj ďalším oblastiam Sýrie.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies