Francúzsky laureát Nobelovej ceny má pocit, že stále písal verzie jednej knihy

NETKY.SK • 9 Október 2014, 18:41 • 2 min
Francúzsky laureát Nobelovej ceny má pocit, že stále písal verzie jednej knihy

PARÍŽ - Francúzsky prozaik Patrick Modiano (69), ktorý dnes získal Nobelovu cenu za literatúru, v reakcii povedal, že má pocit, ako keby 45 rokov písal rozličné verzie tej istej knihy. Podľa vlastných slov sa nemôže dočkať, aby pochopil, prečo si ho porota pre ocenenie vybrala.

slovakia

left justify in out

"To, čo chcem zistiť, sú dôvody, prečo si ma vybrali... Človek nemôže skutočne nikdy byť svojím vlastným čitateľom," povedal dnes Modiano na tlačovej konferencii v Paríži. "O to viac, že mám pocit, ako keby som písal tú istú knihu 45 rokov," citoval ho tlačová agentúra Reuters.
     

Keď si spomenie na predchádzajúcich laureátov Nobelovej ceny za literatúru, dotovanej sumou ôsmich miliónov švédskych korún (v prepočte 876.000 eur), - konkrétne spomenul Alberta Camusa v roku 1957 -, má pocit "nereálna".
     

Autor, ktorý umiestnil mnohé zo svojich príbehov do Francúzska v časoch nacistickej okupácie za druhej svetovej vojny, povedal, že ocenenie venuje svojmu švédskemu vnukovi.
     

Francúzsky premiér Manuel Valls v reakcii uviedol, že Modiano "je nepochybne jeden z najväčších autorov nedávnych rokov, začiatku 21. storočia".
     

V súčasnosti má na konte vyše 40 kníh, za ktoré postupne získal mnoho významných literárnych cien vo Francúzsku, Nemecku či Rakúsku.
     

Jeho román Les Boulevards de ceinture (1972) získal veľkú cenu francúzskej akadémie a dielo Rue des Boutiques Obscures z roku 1978 (česky Ulice temných krámků, anglicky Missing Person) bolo odmenené prestížnou Goncourtovou cenou. Viaceré jeho diela boli preložené aj do češtiny alebo slovenčiny (Takoví hodní hoši, Ulice temných krámků, Rodný List, Rodokmeň, Vila Triste).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies