Francúzsky kasačný súd vyniesol tresty nad členmi džihádistickej bunky, vodca dostal 28 rokov väzenia

NETKY.SK • 23 Jún 2017, 10:07 • 2 min
Francúzsky kasačný súd vyniesol tresty nad členmi džihádistickej bunky, vodca dostal 28 rokov väzenia

PARÍŽ - Špeciálny kasačný súd v Paríži v noci nadnes odsúdil na 28 rokov väzenia vodcu džihádistickej bunky zvanej Cannes-Torcy. Ďalší ôsmi členovia bunky dostali tresty odňatia slobody od 12 do 20 rokov.

slovakia

left justify in out

Odsúdeným vodcom bunky je Jérémy Bailly, pre ktorého obžaloba vzhľadom na jeho nebezpečnosť pre spoločnosť žiadala exemplárny trest - doživotie. Bailly sa vo svojej záverečnej reči pred súdom obrátil na francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona a žiadal o milosť.

 

Jedným z bodov obžaloby bol útok na obchod s kóšer potravinami v meste Sarcelles v departemente Val d'Oise, ktorý Bailly spáchal spoločne so svojím mentorom Jérémiem Louis-Sidneym v septembri roku 2012. Ten prišiel o život v októbri toho istého roku pri zatýkaní počas policajnej razie v Štrasburgu. Útok na obchod si vyžiadal len jedného zraneného, keďže silu granátu stlmili nákupné koše.

 

Tretím mužom, ktorý bol do tohto útoku priamo zapletený, bol Kévin Phan. Súd tohto 23-ročného muža laoského pôvodu a konvertitu na islam odsúdil na 18 rokov väzenia.

 

Zakladateľom bunky bol Louis-Sidney - priekupník drog, ktorý sa podľa obžaloby stal fanatickým islamistom. Väčšina členov bunky boli konvertiti, ktorí v sebe "živili nenávisť k židom a neveriacim". Členovia bunky s veľmi rozmanitým zázemím sa schádzali v modlitebni v meste Torcy v departemente Seine-et-Marne a v mešite Al Medina v Cannes v kraji Alpes-Maritimes.

 

Bunka nazvaná Cannes-Torcy mala po útoku v Sarcelles v pláne atentát na reštauráciu siete McDonald. Tento plán bol síce vo vysokom štádiu príprav, ale bunka ho napokon nespáchala.

 

Odhalením tejto bunky sa podarilo predísť aj atentátu, ktorého terčom mali byť v júni roku 2013 francúzski vojaci v meste Canjuers v oblasti Var na juhovýchode Francúzska.

 

Začiatkom roku 2014 začali ďalšie útoky plánovať a pripravovať členovia bunky, ktorí sa vrátili zo Sýrie, kde bojovali v jednotkách Islamského štátu. Aj týmto útokom sa podarilo zabrániť.

 

V byte jedného z odsúdených na 20 rokov, Ibrahima Boudinu, sa našli tri bombové nálože vyrobené podomácky na báze TATP.

 

TATP je skratka pre peroxid acetónu. TATP je na zozname americkej protiteroristickej centrály (NCTC) vedená ako bežná a relatívne ľahko syntetizovateľná výbušnina. Experti z NCTC opisujú látku ako veľmi nestálu a citlivú na teplo, náraz a trenie. Táto tzv. peroxidová výbušnina bola použitá aj pri atentátoch v Paríži z 13. novembra 2015 a je známa aj pod názvom Satanova matka.

 

Pred kasačný súd v Paríži predstúpilo 17 obžalovaných a ďalších troch súdili v neprítomnosti. Súdny proces trval dva mesiace a počas neho sa v Európa odohrali ďalšie atentáty alebo pokusy o ne: tri v Británii, dva v Paríži a jeden v Bruseli, pripomína Reuters.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona