Francúzsky generál žiada zvýšenie prostriedkov pre armádu pre obavy z extrémismu

NETKY.SK • 21 December 2016, 13:19 • 2 min
Francúzsky generál žiada zvýšenie prostriedkov pre armádu pre obavy z extrémismu

PARÍŽ - Veliteľ generálneho štábu francúzskej armády, generál Pierre de Villiers, žiada budúceho prezidenta krajiny o postupný nárast objemu rozpočtových prostriedkov určených na obranu.

slovakia

left justify in out

Svoju požiadavku zdôvodnil, že armáda by tak mohla lepšie čeliť islamistickým extrémistom a autoritárskym štátom, ktoré sa spoliehajú na vojenskú silu. Podľa francúzskych médií toto vyjadrenie je generálovou implicitnou alúziou na Rusko, Irán, Čínu, Turecko a ďalšie krajiny.

 

De Villiers tento svoj apel zverejnil na stránkach denníka Les Echos. Vo svojom texte generál dodal, že útoky na Francúzsko a ďalšie európske štáty v posledných rokoch ukázali, že "mier už nenastane sám od seba".

 

Vyzval tiež na modernizáciu jadrových arzenálov a ďalšieho vybavenia a na zvýšenie výdavkov pre armádu v priebehu najbližších piatich rokov postupne na dve percentá HDP, pričom teraz je to 1,77 percenta. Francúzsko prisľúbilo NATO, že k takémuto nárastu rozpočtových prostriedkov na obranu dôjde do roku 2025, ale De Villiers nalieha, aby sa tak stalo skôr.

 

Francúzsko, ktoré má jednu z najväčších armád v Európe, patrí ku krajinám aktívnym v operáciách proti džihádistom v Sýrii a Iraku.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona