Francúzsky exprezident Sarkozy navrhuje zásadné zmeny fungovania EÚ

NETKY.SK • 25 Jún 2016, 06:52 • 2 min
Francúzsky exprezident Sarkozy navrhuje zásadné zmeny fungovania EÚ

PARÍŽ - Francúzsky exprezident Nicolas Sarkozy sa domnieva, že po výsledku britského referenda, v ktorom sa väčšina účastníkov vyslovila za brexit, je potrebné Európsku úniu od základu prebudovať.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Podľa predsedu konzervatívnej strany Republikáni (LR) treba pozmeniť Lisabonskú zmluvu ale aj Schengenskú dohodu.

 

"Správa z Británie je úderom do tváre pre všetky európske vlády," povedal podľa agentúry AP v piatok Sarkozy.

Únia by podľa jeho slov mala prerobiť Lisabonskú zmluvu z roku 2009, ako aj pozmeniť Schengenskú dohodu. Tú navrhuje Sarkozy nahradiť "Schengenskou dohodou č. 2", ktorá by garantovala voľný pohyb v rámci schengenského priestoru výlučne európskym občanom. Zasadzuje sa tiež za takú EÚ, ktorá by pri riešení svojich vnútorných záležitostí nepotrebovala pomoc zo strany Medzinárodného menového fondu (MMF).

 

Za piliere únie, o ktoré sa opieral už počas svojho prezidentského úradu a pomocou ktorých podľa vlastných slov udržal na uzde krajnú pravicu, označil Sarkozy európsku civilizáciu, identitu a kultúru. Dodal, že potrebné je tiež zredukovať tiež mieru technokracie v EÚ.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies