Francúzsky expremiér Valls opúšťa Socialistickú stranu

NETKY.SK • 27 Jún 2017, 10:25 • 2 min
Francúzsky expremiér Valls opúšťa Socialistickú stranu

PARÍŽ - Bývalý francúzsky premiér a neúspešný kandidát v nedávnych prezidentských voľbách Manuel Valls dnes oznámil, že odchádza zo Socialistickej strany (PS).

slovakia

left justify in out

"Jedna časť môjho života v politike sa končí. Opúšťam Socialistickú stranu alebo Socialistická strana opúšťa mňa," uviedol dnes Valls .

 

Valls, ktorý pred druhým kolom prezidentských volieb podporil jeho neskoršieho víťaza Emmanuela Macrona, v nedávnych parlamentných voľbách získal mandát za kraj Essonne. Nekandidoval však za PS.

 

V dnešnom rozhovore pre RTL pripustil, že v novom parlamente by sa mohol stať členom poslaneckého klubu Macronovej strany Republika v pohybe (LREM). Valls ďalej povedal, že nebude mať problém spolupracovať s konštruktívnymi silami ľavice, želá si vak byť vždy jasne na strane parlamentnej väčšiny, v ktorej je LREM a jej spojenci z Demokratického hnutia (MoDem).

 

Hovorca francúzskej vlády Christophe Castaner v reakcii na Vallsovo rozhodnutie vystúpiť z PS uviedol, že "ho neprekvapuje" vzhľadom na situáciu, v ktorej sa Valls ocitol.

 

Po tom, ako Valls v prezidentských voľbách podporoval Macrona a nie kandidáta socialistov Benoita Hamona, ho totiž PS nedelegovala ako svojho kandidáta do parlamentných volieb. Valls sa tak uchádzal o hlasy voličov bez politického krytia. LREM ani PS však proti nemu nepostavili svojho kandidáta.

 

Valls napokon v kraji Essonne zvíťazil už v prvom kole parlamentných volieb, keď ziskom 50,3 percenta hlasov porazil kandidátku ľavicovej strany Nepoddajné Francúzsko Faridu Amraniovú. Tá výsledok hlasovania spochybnila.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies