Francúzsky experti vylučujú, že Arafat bol otrávený

NETKY.SK • 3 December 2013, 17:37 • 2 min
Francúzsky experti vylučujú, že Arafat bol otrávený

PARÍŽ - Francúzski experti vylúčili, že príčinou smrti bývalého palestínskeho prezidenta Jásira Arafata bola otrava. Agentúre AFP to povedal nemenovaný zdroj blízky vyšetrovaniu Arafatovej smrti.

slovakia

left justify in out

"Francúzska správa vylučuje teóriu otravy a prikláňa sa k prirodzenému úmrtiu," informoval zdroj. Závery francúzsky expertov sa líšia od zistení ich švajčiarskych kolegov, ktorí dospeli k záveru, že palestínsky vodca pravdepodobne zomrel na otravu polóniom.

Arafat zomrel v roku 2004 za nejasných okolností vo vojenskej nemocnici na predmestí Paríža. Exhumáciu vykonali na podnet vdovy po Arafatovi, ktorá spolu s dcérou koncom júla 2012 podala vo Francúzsku trestné oznámenie na neznámych páchateľov pre podozrenie, že svetoznámy politik sa stal obeťou vraždy. Francúzsko otvorilo vyšetrovanie jeho smrti v auguste 2012. Arafatovu smrť nezávisle vyšetrovali aj švajčiarski a ruskí experti. Ruské výsledky zatiaľ nie sú známe, no Švajčiari nepotvrdili ani nevyvrátili teóriu o otrave polóniom. Konštatovali len, že mnohé z analyzovaných vzoriek vykazovali "neočakávane vysoké úrovne" rádioaktívnych izotopov polónia a olova. Mnohí Palestínčania sa pritom domnievajú, že za neobjasneným úmrtím Arafata stojí Izrael.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies