Francúzsky expert: Zničenie sýrskych chemických zbraní bude drahé a zložité

NETKY.SK • 13 September 2013, 12:32 • 2 min
Francúzsky expert: Zničenie sýrskych chemických zbraní bude drahé a zložité

BRUSEL - Zničenie sýrskeho arzenálu chemických zbraní skupinou medzinárodných inšpektorov je uskutočniteľný projekt, ale to bude veľmi nákladný, zdĺhavý a zložitý proces. Uviedol to expert Nadácie pre strategické štúdie v Paríži Olivier Lepcik, ktorého dnes citoval belgický denník La Derniere Heure.

slovakia

left justify in out

Podľa jeho slov môže trvať aj niekoľko rokov, kým sa podarí úspešne urobiť inventúru všetkých zbraní tohto typu, dostať chemický arzenál pod kontrolu medzinárodných inšpektorov a následne ho demontovať a bezpečne zlikvidovať. Lepcik upozornil, že Rusko a USA začali ničiť svoj chemický arzenál už koncom 90. rokov minulého storočia. Dodnes sa celý tento komplikovaný proces nepodarilo ukončiť a podľa Lepcika by s tak mohlo stať až koncom tohto alebo začiatkom budúceho desaťročia.

Likvidáciu chemických arzenálov sťažujú prísne bezpečnostné opatrenia na ochranu ľudí i životného prostredia. Ďalšou z možných komplikácií je ustanovenie medzinárodného dohovoru, podľa ktorého musia byť chemické zničené na území krajiny, ktorá ich vyrobila. OSN a tiež Organizácia pre zákaz chemických zbraní (OIC) nevyšlú na územie Sýrie inšpektorov, ak nedostanú bezpečnostné záruky. Za pokračujúcich bojov však podľa Lepcika žiadna zo strán sýrskeho konflitku nemôže zaručiť bezpečnosť medzinárodných inšpektorov dozerajúcich na inventarizáciu, skladovanie a prípadnú likvidáciu chemických zbraní.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies