Francúzsky expert zdôrazňuje vážnosť situácie, islamisti už dávnejšie hrozili akciami na Sinaji

NETKY.SK • 3 November 2015, 12:36 • 2 min
Francúzsky expert zdôrazňuje vážnosť situácie, islamisti už dávnejšie hrozili akciami na Sinaji

BRUSEL - Posolstvo od džihádistov z Islamského štátu (IS) v súvislosti so zodpovednosťou za haváriu ruského lietadla na Sinaji netreba podceňovať. Džihádisti totiž do dnešného dňa nikdy netvrdili, že spáchali niečo, čo naozaj neurobili. Pre belgickú televíznu stanicu RTBF to dnes uviedol francúzsky novinár a špecialista na Islamský štát Wassim Nasr.

slovakia

left justify in out

"Ide o oficiálnu deklaráciu odnože Islamského štátu na Sinaji. Ide o rovnaké kódy ako pri všetkých ich ostatných vyhláseniach," uviedol reportér stanice France24 pre belgickú televíziu. Nasr upozornil, že kanály, cez ktoré bola správa odoslaná, dosvedčujú jej pravosť. Odborník na IS zároveň pripomenul, že už niekoľko týždňov džihádisti z tohto zoskupenia hovoria, že na Sinaji sa niečo stane. Podľa jeho slov pokiaľ ide o možné scenáre havárie ruského lietadla, príčinou nemusí byť vyslovene raketa zem-vzduch. Upozornil, že skupina islamistov operujúca na polostrove Sinaj v Egypte má schopnosť získať rakety zem-vzduch, ale je tiež možné, že v podpalubí lietadla bol umiestnený granát alebo bol zámerne spôsobený prudký únik tlaku. "To sa dá oveľa ľahšie zorganizovať," uviedol Nasr.

 

Francúzsky novinár pripustil, že možno spochybniť pravdivosť komunikačných prvkov Islamského štátu, zároveň však upozornil, že do dnešného dňa sa džihádisti z tohto zoskupenia nikdy neprihlásili k niečomu, čo naozaj nespáchali. "Sú veľmi vyberaví, čo sa týka ich komunikácie. Nie je to oportunizmus, lebo vedia, že majú veľmi obmedzený mediálny priestor, najmä na internete. A tak sa snažia dodržiavaním reality potešiť svoje publikum," skonštatoval Nasr. RTBF pripomenula, že skupiny džihádistov bojujúce proti egyptským vládnym silám, ktoré operujú na Sinaji, vznikli už v 90. rokoch minulého storočia. Tieto skupiny prisľúbili vernosť Islamskému štátu, čo znamená, že sú pod velením centrálnej vlády IS - podobne ako aj moslimská radikálna skupina Boko Haram so sídlom v severovýchodnej Nigérii, ktorá však pôsobí aj v Čade, Nigeri a Kamerune.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies