Francúzsky exminister vnútra Le Roux čelí obvineniam zo sprenevery

NETKY.SK • 29 Marec 2017, 11:13 • 2 min
Francúzsky exminister vnútra Le Roux čelí obvineniam zo sprenevery

PARÍŽ - Bývalý francúzsky minister vnútra Bruno Le Roux, ktorý minulý týždeň odstúpil kvôli podozreniu z korupcie, vypovedal dnes pred vyšetrovateľmi.

slovakia

left justify in out

S odvolaním sa na zdroje blízke vyšetrovaniu o tom informovali francúzske médiá. Exministra Le Rouxa vyšetrujú v súvislosti s tým, že ešte ako poslanec Národného zhromaždenia zamestnával v rokoch 2009-16 na základe dohody o vykonaní práce svoje dve dcéry. Celkovo im vyplatil sumu 55.000 eur.

 

Hoci vo Francúzsku zákon politikom povoľuje najímať si na prácu členov rodiny, podľa správy televíznej siete TMC Le Rouxove dcéry nevykonali všetku prácu uvedenú v zmluvách. Prvýkrát si dcéry najal, keď ešte navštevovali strednú školu.

 

Le Rouxa dnes vypočúvali vyšetrovatelia hlavného úradu pre boj proti korupcii a finančným a daňovým deliktom (OCLCIFF) v Nanterre. Jeho kauzu vyšetruje prokuratúra zaoberajúca sa finančnými deliktami (PNF). Škandál okolo Le Rouxa vypukol po zverejnení kauzy v médiách 20. marca. Už v 21. marca si Le Rouxa predvolali premiér Bernard Cazeneuve a prezident Francois Hollande. Le Roux ešte v ten deň podal demisiu.

 

Vládnuci socialisti použili Le Rouxovu kauzu ako príklad adekvátneho postupu v takýchto prípadoch, ktorý je v rozpore s prístupom prezidentského kandidáta konzervatívcov Francoisa Fillona, ktorý napriek podobným podozreniam odmieta odstúpiť z predvolebného boja.

 

Vyšetrovanie voči Fillonovi sa okrem fiktívneho zamestnávania rodinných príslušníkov vedie aj vo veci spolupáchateľstva, vyhýbania sa plateniu daní a zanedbávania daňovej povinnosti. Predbežné obvinenie bolo v utorok vznesené aj voči jeho manželke Penelope, ktorá je podozrivá zo spoluúčasti na zneužívaní verejných financií.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies