Francúzsky diplomat Bergamini povedie spravodajskú agentúru EÚ

NETKY.SK • 28 Júl 2010, 07:07 • 2 min
Francúzsky diplomat Bergamini povedie spravodajskú agentúru EÚ

Francúzsky diplomat Bergamini povedie spravodajskú agentúru EÚ

slovakia

left justify in out

img

Francúzskeho diplomata Patricea Bergaminiho (40) vymenovali do čela spravodajskej agentúry Európskej únie, ktorú viacerí znalci pomerov považujú za akýsi zárodok "európskej CIA". Informovali o tom dnes v Bruseli diplomatické zdroje.
      Bergamini je v súčasnosti bezpečnostným expertom v kabinete stálej predstaviteľky pre spoločnú zahraničnú a bezpečnostnú politiku Catherine Ashtonovej.
      Inštitúcia Situation Centre, známa pod skratkami JSC alebo SitCen, pôsobí od roku 2001 a spočiatku zabezpečovala výmenu informácií medzi viacerými členskými krajinami únie vrátane Francúzska, Nemecka, Španielska, Talianska a Veľkej Británie. Po teroristických útokoch z 11. septembra 2001 na ciele v USA sa jej činnosť rozšírila aj na analýzu vzťahov súvisiacich s terorizmom.
      SitCen je súčasťou Európskej služby pre vonkajšiu činnosť, ktorú v pondelok schválili ministri zahraničných vecí členských štátov EÚ.
      Centrum zamestnáva v súčasnosti sto osôb, delegátov národných spravodajských agentúr 20 krajín EÚ. Nevenuje sa zhromažďovaniu informácií, ale jeho úlohou je analýza dôverných informácií o jednom danom regióne alebo problematike, a to takých, ktoré sú členské krajiny pripravené vymeniť si a súčasne takých, ktoré napomáhajú práci európskych zákonodarcov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies