Francúzsky aukčný dom ignoroval prosbu odložiť predaj indiánskych artefaktov

NETKY.SK • 9 December 2013, 18:00 • 2 min
Francúzsky aukčný dom ignoroval prosbu odložiť predaj indiánskych artefaktov

PARÍŽ - Francúzsky aukčný dom EVE dal dnes do dražby indiánske rituálne predmety, čím ignoroval naliehavú žiadosť amerického veľvyslanectva o jej odloženie. Podľa aukčného domu bol predaj 32 artefaktov vo Francúzsku legálny a dražba večer pokračovala za prísnych bezpečnostných opatrení. Priamo v aukčnej sieni bolo niekoľko ochrankárov, uviedla agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Americké veľvyslanectvo požiadalo o odloženie dražby v mene indiánskych kmeňov Hopiov a Apačov z rezervácie San Carlos, aby ich zástupcovia mohli pricestovať a identifikovať kontroverzné artefakty. Zistilo by sa tak, či kmene majú na predmety nárok na základe Dohovoru UNESCO z roku 1970 (Dohovor o opatreniach na zákaz a zamedzenie nedovoleného dovozu, vývozu a prevodu vlastníctva kultúrnych statkov), ktorý podpísali USA aj Francúzsko.

Aukčný dom EVE oznámil, že bude konať podľa francúzskych zákonov. Vo vyhlásení uviedol, že Hopiovia prípad minulý týždeň predložili sudcovi, ktorý ho zamietol. Predstavitelia aukčného domu dodali, že písomne komunikovali s kmeňom Apačov zo San Carlos, ktorého predmety boli v predaji, spolu s ďalšími indiánskymi freskami, bábikami a kmeňovým oltárom.

Masky Kačina indiánskeho kmeňa Hopiov z Arizony sú surreálne tváre, zhotovené z dreva, kože, konskej srsti a peria, ozdobené červenou, modrou, žltou a oranžovou farbou. Hopiovia argumentovali, že nejde o komerčné umenie, ale o rituálne predmety. Podľa Hopiov existovali bytosti nazývané priatelia Kačiny (hviezdy), ktoré prichádzali zo zeme a neba, aby spojili ľudí s duchovným svetom a ich predkami. Každý člen kmeňa Hopiov bol obradom prechodu zasvätený do spoločenstva Kačina.

Dražené predmety sa počas dnešného dňa predali rýchlo. Jedna maska s farebným geometrickým vzorom vyvolala telefonický súboj a predali ju za 31.000 eur vrátane poplatkov. Najstarším predmetom v dražobnom katalógu bola bábika s rohmi a žiarivo červenými náhrdelníkmi, ktorá sa predala za 21.000 eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies