Francúzsku vládu opúšťajú ďaľší členovia, ministri spravodlivosti a európskych záležitostí

NETKY.SK • 21 Jún 2017, 10:07 • 2 min
Francúzsku vládu opúšťajú ďaľší členovia, ministri spravodlivosti a európskych záležitostí

PARÍŽ - Doterajší francúzsky minister spravodlivosti Francois Bayrou a ministerka pre európske záležitosti Marielle de Sarnezová nebudú členmi vlády, ktorá sa formuje po nedávnych parlamentných voľbách.

slovakia

left justify in out

Bayrou dnes oznámil, že podáva demisiu. Denník Libération v tejto súvislosti pripomenul, že Bayrouova strana Demokratické hnutie (MoDem) je podozrivá, že na svoje stranícke aktivity vo Francúzsku využívala viacero asistentov poslancov Európskeho parlamentu, ktorý boli platení Bruselom.

 

"Rozhodol som sa, že nebudem súčasťou budúcej vlády," uviedol dnes Bayrou s tým, že o 17.00 h SELČ bude mať tlačovú konferenciu.

 

Funkcie sa podľa francúzskych médií chce vzdať aj ministerka pre európske záležitosti Marielle de Sarnezová, ktorá sa rozhodla dať prednosť funkcii predsedníčky poslaneckého klubu MoDem v novom Národnom zhromaždení.

 

Ako na svojej stránke upozornil denník Libération, po utorkovej demisii ministerky obrany Sylvie Goulardovej už MoDem nemá vo vláde nijakého zástupcu.

 

V pondelok z postu ministra pre územné plánovanie a bývanie odstúpil Richard Ferrand. Ten je vyšetrovaný pre podozrenie z finančného prečinu, ktorého sa mal dopustiť v minulosti ako podnikateľ. Tento politik blízky prezidentovi sa namiesto toho ujal riadenia parlamentnej frakcie centristickej strany Republika v pohybe (LREM), ktorej zakladateľom bol súčasný francúzsky prezident Emmanuel Macron.

 

Táto strana vyhrala uplynulú nedeľu parlamentné voľby. Krátko po voľbách vláda premiéra Édouarda Philippa v súlade s tradíciou odstúpila, pričom sa v novej vláde očakávali len minimálne zmeny v zložení - napokon sa však menia ministri aj na kľúčových postoch. Zloženie Philippovej druhej vlády by mali oznámiť dnes po 18.00 h SELČ.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies