Francúzsku televíziu TV5Monde napadli hackeri blízki Islamského štátu

NETKY.SK • 9 Apríl 2015, 09:25 • 2 min
Francúzsku televíziu TV5Monde napadli hackeri blízki Islamského štátu

PARÍŽ - Francúzska televízna stanica TV5Monde sa stala obeťou "bezprecedentného a rozsiahleho" útoku hackerov, ktorí sa prihlásili k teroristickej organizácii Islamský štát (IS). Informoval o tom dnes server britskej spravodajskej televízie BBC.

slovakia

left justify in out

Stanica TV5Monde potvrdila, že kybernetický útok sa dotkol jej internetovej stránky, televíznej stanice aj profilov na sociálnych sieťach. Hackeri na facebookovej stránke televízie TV5Monde napísali dokaz: "KyberKalifát pokračuje vo svojom kybernetickom džiháde proti nepriateľom IS."

 

Profilové fotografie TV5Monde pritom nahradili snímky maskovaných islamistických bojovníkov.

Hackeri tiež podľa BBC zverejnili na stránkach dokumenty, ktoré boli pravdepodobne občianskymi preukazmi príbuzných francúzskych vojakov, zapojených do operácie proti IS.

 

Riaditeľka digitalizácie TV5Monde Helen Zemmourová nazvala hackerský útok "bezprecedentným a rozsiahlym".

 

TV5Monde sa opätovne podarilo prevziať kontrolu nad svojím televíznym kanálom, serverom aj kontami na sociálnych sieťach približne dve hodiny po hackerskom útoku.

Francúzsko je súčasťou vojenskej koalície pod vedením USA, ktorá vykonáva vzdušnú ofenzívu proti islamistom v Sýrii a Iraku.

 

V januári tohto roka napadli hackeri blízki IS kontá na Twitteri a YouTube, patriace americkému Centrálnemu veleniu (CENTCOM). Predstavitelia CENTCOM však vtedy uviedli, že šlo skôr o "kybernetický vandalizmus" ako vážne narušenie dát.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies