Francúzsku občianku odsúdili v Iraku na doživotie za členstvo v IS

NETKY.SK • 3 Jún 2018, 17:24 • 2 min
Francúzsku občianku odsúdili v Iraku na doživotie za členstvo v IS

BAGDAD - Francúzsku občianku odsúdili v Iraku na doživotie za členstvo v džihádistickej organizácii Islamský štát (IS). Informovala o tom v nedeľu agentúra AP. Advokáti odsúdenej uviedli, že ich mandantka sa proti rozsudku odvolá.

slovakia

left justify in out

Mélinu Boughedirovú (28) odsúdili vo februári na šesť mesiacov väzenia za ilegálny vstup na územie Iraku. Súd proti nej vtedy nevzniesol žiadne obvinenie z terorizmu. Súdna rada však nariadila nový proces, v ktorom bola Francúzka obvinená aj z členstva v IS. Po tom, ako prokuratúra predložila nové dôkazy, medzi ktorými boli aj fotografie jej francúzskeho manžela, ako pózuje s bojovníkmi IS, súd v Bagdade v nedeľu sprísnil pôvodný rozsudok na doživotie. Žene pritom hrozil trest smrti.

 

Boughedirovú zadržali vlani v júli v severoirackom meste Mósul spolu s jej štyrmi maloletými deťmi. Dnešné pojednávanie sa konalo za účasti jej dvojročnej dcéry. Ostatné tri staršie deti medzičasom repatriovali do Francúzska, informoval na svojom webe denník Le Monde.

 

 

Francúzka tvrdí, že je nevinná. Pred súdom vypovedala, že ju manžel oklamal, keď ju prehováral na odchod z Francúzska, a potom sa jej vyhrážal, že ju opustí a deti vezme so sebou. Jej advokáti okrem toho tvrdia, že na dnešný verdikt súdu mal vplyv nedávny výrok francúzskeho ministra zahraničných vecí Jeana-Yva Le Driana, ktorý ich mandantku označil za islamistickú "bojovníčku".

 

Advokáti preto považujú rozsudok za spolitizovaný, pričom upozorňujú, že ich mandantka bola vo svojom prvom procese, konanom na základe toho istého vyšetrovacieho spisu, zbavená obvinení z terorizmu. "Iracká justícia má právo legitímne rozhodovať a rozhodla," reagoval v nedeľu na rozsudok francúzsky minister pre vzťahy s parlamentom Christophe Castaner.

 

Podobná je aj kauza inej Francúzky, Djamily Boutoutaouovej (29), ktorú rovnaký súd v Bagdade v apríli tohto roku za členstvo v IS odsúdil tiež na doživotie. Rovnako ako Boughedirová aj Boutoutaouová pred súdom tvrdila, že ju manžel oklamal.

 

V Iraku sa po operáciách proti IS v Mósule a ďalších oblastiach ocitli vo väzení tisíce ľudí podozrivých z členstva v IS vrátane stoviek cudzincov. Niektorých z nich iracké úrady deportovali, iných - keďže prípadov je veľmi veľa - odsúdili v zrýchlenom súdnom konaní.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies