Francúzsku horolezkyňu našli živú, jej poľský kolega zrejme zahynul

NETKY.SK • 28 Január 2018, 10:15 • 2 min
Francúzsku horolezkyňu našli živú, jej poľský kolega zrejme zahynul

ISLAMABAD - Francúzsku horolezkyňu zachránili z himalájskeho vrchu Nanga Parbat, pátranie po jej poľskom kolegovi však odvolali a domnievajú sa, že zrejme zahynul. Oznámili to v nedeľu pakistanskí predstavitelia.

slovakia

left justify in out

Záchrannú operáciu spustili v sobotu po tom, ako Tomasz Mackiewicz z Poľska a Elisabeth Revolová z Francúzska pri pokuse zdolať jednu z najvyšších hôr sveta uviazli v nadmorskej výške okolo 7400 metrov.

 

"Francúzsku horolezkyňu zachránili," povedal predstaviteľ Pakistanskej federácie alpinizmu a horolezectva Karrar Hajdrí pre agentúru DPA. "Záchrana poľského horolezca však nebola možná vzhľadom na zlé počasie a výšku."

 

Revolovú našli podľa jeho slov s omrzlinami na nohách, v dôsledku ktorých nemohla chodiť, a prevážali ju do neďalekého mesta.

Hajdrí dodal, že Poliak je podľa predpokladov mŕtvy. Mackiewicz sa podľa predošlých správ údajne nachádzal v kritickom stave: trpel snežnou slepotou a akútnou výškovou chorobou, čo je nevoľnosť spôsobená nedostatkom kyslíka.

 

Hajdrí ešte v sobotu povedal, že počasie je zlé, pričom teplota vo výške, kde sa obaja uviaznutí horolezci nachádzali, dosahovala mínus 60 stupňov Celzia.

 

Na záchrannej operácii sa podieľali štyria členovia inej poľskej expedície, ktorej cieľom je prvý zimný výstup na druhý najvyšší vrch sveta K2. Pakistanská armáda tiež poskytla dva zo svojich vrtuľníkov na žiadosť poľského a francúzskeho veľvyslanectva.

 

Štít Nanga Parbat vysoký 8126 metrov je deviatym najvyšším vrchom na svete. Patrí zároveň k najnebezpečnejším vrchom pre horolezcov. Okrem nepriaznivého počasia ich tam často zasahujú lavíny a padajúce kamene.

 

V júli minulého roka sa na Nanga Parbate stratili dvaja horolezci zo Španielska a Argentíny, ktorí zrejme takisto prišli o život.

V júni 2013 extrémisti v základnom tábore pod horou Nanga Parbat zastrelili desiatich zahraničných horolezcov, vrátane dvoch Slovákov, a ich pakistanského sprievodcu. Turizmus v oblasti sa odvtedy len pomaly dostáva na obvyklú úroveň, dodáva DPA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies