Francúzsko zvažuje účasť na náletoch proti Islamskému štátu, Rusko ju zatiaľ odmieta

NETKY.SK • 7 September 2015, 12:23 • 2 min
Francúzsko zvažuje účasť na náletoch proti Islamskému štátu, Rusko ju zatiaľ odmieta

PARÍŽ/MOSKVA - Francúzsky prezident Francois Hollande dnes v Paríži oznámil, že francúzske lietadlá v utorok začnú s prieskumnými letmi nad Sýriou a zvažuje sa aj začatie náletov na pozície islamistických radikálov v tejto krajine.

slovakia

left justify in out

Ako informovala televízia France24, Hollande súčasne vyhlásil, že "by bolo nekonzistentné a nerealistické" vyslať do Sýrie aj francúzske pozemné jednotky. Hollande na dnešnej tlačovej konferencii vysvetlil, že o začatie prieskumných letov požiadal ministerstvo obrany v súvislosti s tým, že sa objavili dôkazy o plánovaní teroristických útokov zo Sýrie, a to vo viacerých krajinách, najmä však vo Francúzsku.

 

V súvislosti s bojom proti terorizmu na území Sýrie dnes Rusko ústami hovorkyne ministerstva zahraničných vecí zopakovalo, že hovoriť o účasti Ruska na bojových operáciách v Sýrii je predčasné. Hovorkyňa ruského rezortu diplomacie Marija Zacharovová, ktorá dnes komentovala telefonický rozhovor medzi šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom a ministrom zahraničných vecí USA Johnom Kerrym, súčasne vyhlásila, že Rusko nikdy neskrývalo, že s cieľom bojovať proti terorizmu dodáva sýrskej vláde vojenskú techniku.

 

Podľa Zacharovovej sa Kerry počas rozhovoru s Lavrovom zaujímal o podporu, ktorú Rusko poskytuje sýrskej vláde ako pomoc v boji proti terorizmu. Lavrov potvrdil, že "podobnú pomoc (Rusko) vždy poskytovalo a poskytuje". Dodal tiež, že "Moskva nikdy neskrývala, že dodáva vojenskú techniku oficiálnemu sýrskemu vedeniu" s cieľom podporiť boj s terorizmom.

 

Lavrov súčasne Kerrymu oznámil, že hovoriť o účasti Ruska na operáciách v Sýrii je predčasné, vyhlásila Zacharovová. Podľa nej Lavrov upozornil Kerryho aj na nedávne vyhlásenie ruského prezidenta Vladimira Putina v tomto zmysle.

Putin minulý piatok v príhovore počas návštevy v meste Vladivostok poprel ako unáhlené tvrdenia o možnom zapojení ruských vojakov do bojov proti teroristickej skupine Islamský štát (IS) v Sýrii.

 

Rusko podľa Putina zvažuje rôzne možnosti, nasadenie vojakov v Sýrii však zatiaľ nie je na programe dňa. "Hovoriť o tom je predčasné," citovala ruského prezidenta agentúra DPA. Putin pritom kritizuje nálety na pozície IS uskutočňované koalíciou na čele so Spojenými štátmi, keďže majú podľa neho iba "nepatrnú účinnosť".

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona