Francúzsko zruší zákaz darovania krvi gejmi, budú však mať podmienky

NETKY.SK • 4 November 2015, 15:06 • 2 min
Francúzsko zruší zákaz darovania krvi gejmi, budú však mať podmienky

PARÍŽ - Francúzsko v nadchádzajúcom roku postupne zruší platný zákaz darovania krvi gejmi. Vyhlásila to dnes francúzska ministerka zdravotníctva Marisol Tourainová, pričom toto rozhodnutie označila za koniec "tabu a diskriminácie" v krajine. Političku citovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

"Darovanie krvi je aktom veľkorysosti a občianstva, ktorý nemôže byť podmienený sexuálnou orientáciou. S ohľadom na úplnú bezpečnosť pacientov ide o tabu a diskrimináciu, ktorá bude odstránená," vyhlásila Tourainová. Dodala však, že k zrušeniu platného zákazu pre gejov dôjde postupne. Najskôr, na začiatku roka 2016, budú môcť krv darovať len tí homosexuálne orientovaní muži, ktorí v predošlých 12 mesiacoch nemali sexuálny styk.

 

Francúzske úrady následne posúdia vzniknuté riziko, pričom, ak sa nepreukáže, upravia podmienky ohľadom doby sexuálnej zdržanlivosti tak, aby boli porovnateľné s tými, ktoré sú uplatňované voči heterosexuálnym darcom. K zmene politiky darovania krvi gejmi došlo na základe aprílového rozhodnutia Európskeho súdneho dvora (ECJ), ktorý stanovil, že takéto vládne zákazy v krajinách EÚ existovať môžu, musia však spĺňať prísne stanovené podmienky.

 

Viaceré vlády členských krajín EÚ totiž v minulosti zaviedli doživotné zákazy darovania krvi gejmi z dôvodu, že tieto skupiny obyvateľstva sú údajne náchylnejšie infikovať sa vírusom HIV než iné, doplnila agentúra AP. V samotnom Francúzku bol zákaz zavedený v 80. rokoch, počas najväčšej vlny epidémie AIDS. Následne si vyslúžil ostrú kritiku zo strany ľudskoprávnych organizácií a tamojší politici dlho prisľubovali jeho zrušenie. Ľudskoprávni aktivisti, ktorí prostredníctvom petičnej stránky Change.org vyzbierali 177.000 podpisov za zrušenie zákona, označili počiatočnú 12-mesačnú čakaciu dobu za sklamanie a dôkaz o pretrvávajúcej homofóbii bez akéhokoľvek lekárskeho zdôvodnenia.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies