Francúzsko zrejme príde o kolóniu: Nová Kaledónia uskutoční referendum o nezávislosti

NETKY.SK • 3 November 2017, 12:24 • 2 min
Francúzsko zrejme príde o kolóniu: Nová Kaledónia uskutoční referendum o nezávislosti

PARÍŽ - Francúzska vláda a viacero politických strán Novej Kaledónie dosiahli politickú dohodu o zorganizovaní referenda o sebaurčení tohto regiónu. Informoval o tom v piatok spravodajský portál France Info.

slovakia

left justify in out

Podľa neho dohoda bola dosiahnutá na rokovaniach vo štvrtok. Obe strany dospeli k "politickej zhode" o zorganizovaní referenda o nezávislosti Novej Kaledónie, ktoré sa bude konať najneskôr v novembri 2018. O formulácii referendovej otázky bude prípravná komisia rokovať v marci alebo apríli budúceho roka.

 

Dosiahnutie dohody je výsledkom rokovaní, ktoré sa konali vo štvrtok v Paríži aj za účasti francúzskeho premiéra Édouarda Philippa. Nová Kaledónia je zámorskou správnou korporáciou sui generis (svojho druhu) Francúzska v Tichom oceáne.

 

img

 

Ostrov Nová Kaledónia objavil v roku 1774 James Cook a v roku 1853 ho anektovalo Francúzsko. V rokoch 1946-1999 bola Nová Kaledónia zámorským územím Francúzska, odvtedy je zámorskou správnou korporáciou sui generis. Dvoma zmluvami (1988 a 1998) získala značnú vnútornú autonómiu s možnosťou vyhlásenia nezávislosti uzákonenou francúzskym Národným zhromaždením.

 

Ako dodal denník Le Parisien, na Novú Kaledóniu sú od roku 2009 prevedené kompetencie v oblasti polície, vzdelávania a občianskeho práva. Ak by sa obyvatelia ostrova v referende rozhodli pre nezávislosť, Nová Kaledónia by nasledovala bývalé zámorské územia Džibutsko a Vanuatu, ktoré získali samostatnosť v roku 1977, resp. 1980.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies