Francúzsko zostane v stave vysokej pohotovosti po útokoch v Dánsku

NETKY.SK • 16 Február 2015, 10:24 • 2 min
Francúzsko zostane v stave vysokej pohotovosti po útokoch v Dánsku

PARÍŽ - Francúzsky premiér Manuel Valls dnes vyhlásil, že hrozba útokov militantov v krajine je naďalej "obzvlášť vysoká" a že mimoriadne bezpečnostné opatrenia budú platiť dovtedy, kým to bude potrebné po útokoch v dánskej Kodani. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Francúzsko rozmiestnilo približne 10.000 príslušníkov armády na ochranu verejných objektov a oznámilo, že prijme do tajných služieb tisíce nových pracovníkov. Tieto kroky nasledovali po tom, čo islamskí extrémisti zabili v januári pri sérii útokov v okolí Paríža 17 ľudí.

 

Premiér Valls povedal, že oba víkendové útoky v dánskej Kodani len zdôrazňujú, aká potrebná je dlhodobá akcia proti "islamofašizmu". Útoky boli zacielené proti synagóge a podujatiu v kaviarni na podporu slobody prejavu, na ktorom sa zúčastnil aj švédsky umelec Lars Vilks, známy karikatúrami islamského proroka Mohameda.

 

"Budeme tieto opatrenia predlžovať, kým bude treba, kým bude hrozba taká vysoká," uviedol Valls pre rozhlasovú stanicu RTL o bezpečnostnom pláne, ktorého súčasťou je rozmiestnenie vojakov a policajtov na verejných priestranstvách a v blízkosti citlivých lokalít.

 

Francúzska polícia zároveň začala v nedeľu vyšetrovanie incidentu, pri ktorom bolo zničených vyše 200 náhrobkov na židovskom cintoríne neďaleko Štrasburgu.

 

Valls vyzval francúzskych židov, aby zostali vo Francúzsku, a sľúbil "najtvrdšiu možnú" zákonnú reakciu na situáciu. Vallsove vyjadrenia nasledovali po tom, čo izraelský premiér Benjamin Netanjahu po kodanských útokoch znovu vyzval európskych židov, aby emigrovali do Izraela.

 

"Môj odkaz francúzskym židom je nasledovný: Francúzsku ublížili rovnako ako vám a Francúzsko nechce, aby ste odišli," uviedol Valls.

 

Francúzsky premiér tiež vyhlásil, že úrady sú presvedčené, že útoky na cintoríne sú "dielom" niekoľkých ľudí, ale zatiaľ nie sú jasné stopy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona