Francúzsko znova zaradí Panamu na zoznam daňových rajov

NETKY.SK • 6 Apríl 2016, 12:25 • 2 min
Francúzsko znova zaradí Panamu na zoznam daňových rajov

PARÍŽ - Francúzsko znova zaradí Panamu na zoznam nespolupracujúcich daňových jurisdikcií. Uviedol to minister financií Michel Sapin v súvislosti s únikom dokumentov, ktoré odhalili, že právnická firma Mossack Fonseca v Paname pomáhala spoločnostiam aj jednotlivcom na celom svete vyhýbať sa plateniu daní. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Sapin vo svojom vystúpení v parlamente skonštatoval, že Panama sa snažila presvedčiť Francúzsko, že rešpektuje hlavné medzinárodné daňové princípy, preto ju v januári 2012 vyškrtlo zo zoznamu daňových rajov. Ale po najnovšom škandále sa vláda rozhodla pridať ju späť na tento zoznam a so všetkými dôsledkami.

 

Panama je pritom oveľa väčšie finančné centrum ako iné krajiny z francúzskeho zoznamu daňových rajov, ako sú napríklad Botswana, Brunej, Guatemala, Nauru, Niue či Marshallove ostrovy.

 

Panama sa dostala aj pod paľbu kritiky Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) za nedodržanie záväzku o výmene daňových informácií s ostatnými štátmi.

 

V tejto súvislosti Sapin uviedol, že zo 7800 prípadov, ktorými sa vlani zaoberali daňové úrady vo Francúzsku, sa 515 týkalo firiem registrovaných v Paname.

 

Francúzska finančná prokuratúra po úniku informácií z Panamy už začala predbežné vyšetrovanie možných podvodov francúzskych daňových poplatníkov.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies