Francúzsko zmarilo od augusta 2013 päť útokov teroristov a rozbilo ich siete

NETKY.SK • 17 December 2014, 16:05 • 2 min
Francúzsko zmarilo od augusta 2013 päť útokov teroristov a rozbilo ich siete

PARÍŽ - Francúzsko zabránilo piatim teroristickým útokom a rozbilo 13 sietí napojených na extrémistov v Sýrii, avšak počet mladých ľudí odchádzajúcich do boja po boku extrémistov v Iraku a Sýrii sa v uplynulom roku zdvojnásobil, povedal dnes francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve.

slovakia

left justify in out

Podľa správy agentúry AP minister uviedol, že do Sýrie odišlo približne 1200 francúzskych občanov, pričom asi 400 z nich sa stále nachádza vo vojnovej zóne a 200 na ceste. Francúzski bojovníci tvoria najväčší "kontingent" spomedzi Európanov, ktorých sa moslimským extrémistom podarilo naverbovať. Bezpečnostné zložky sa obávajú, že by po získaní bojových skúseností mohli útočiť na domácej pôde. Výzvy Islamského štátu, podnecujúce "osamelých vlkov" na útoky na Západe, ich obavy ešte posilnili.

      

Minister vnútra nezverejnil žiadne podrobnosti o piatich útokoch, ktoré podľa jeho slov bezpečnostné zložky zmarili od augusta 2013. Povedal iba, že ich neplánovali navrátilci zo Sýrie ani tí, ktorí sa tam iba chystajú.
      

V sobotu zabránili bezpečnostné zložky na parížskom letisku odletieť do Turecka dvom mladým ženám s dvoma deťmi, informoval Cazeneuve vládu. Mnohí ďalší však odcestujú bez problémov, najmä mladí ľudia, ktorí sa so svojimi úmyslami nezveria rodine ani priateľom.
      

Minister dodal, že približne tretina budúcich džihádistov nedávno konvertovala na islam.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies