Francúzsko žiada zvýšenie intervenčných cien mlieka v EÚ

NETKY.SK • 25 Júl 2015, 08:54 • 2 min
Francúzsko žiada zvýšenie intervenčných cien mlieka v EÚ

PARÍŽ - Francúzsko na stretnutí ministrov pôdohospodárstva EÚ, ktoré sa bude konať 7. septembra, plánuje navrhnúť zvýšenie európskych intervenčných cien mlieka. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

O stretnutie požiadalo Francúzsko, ktorého vláda je pod čoraz väčším tlakom chovateľov dobytka, aby podnikla kroky k zvýšeniu cien. Farmári opakovane protestovali proti súčasnej cenovej úrovni, napríklad traktormi blokovali cesty.

 

Európsky trh mlieka bol liberalizovaný v apríli tohto roka, keď boli odstránené 30 rokov staré kvóty, čím síce pre niektorých farmárov vznikla príležitosť expandovať, no na úkor iných. Intervenčné ceny, ktorých cieľom je odbúrať nadmernú ponuku masla a sušeného mlieka, zostávajú v platnosti, no v rámci reforiem sa opakovane znižovali. V súčasnosti sú príliš nízke na to, aby podnietili nákup. Vo Francúzsku stojí tona sušeného mlieka 2475 eur, intervenčná cena je však len 1747 eur.

 

Nepriaznivá situácia zavládla aj na svetovom trhu. Globálne ceny mlieka minulý týždeň padli na 12,5-ročné minimum, keďže Čína ako druhá najväčšia ekonomika sveta dramaticky obmedzila nákup. Dôvodom sú jej nadmerné zásoby sušeného mlieka z minulého roka a spomalenie tamojšieho hospodárstva v tomto roku.

 

Priemerná cena tony sušeného mlieka na trhu GlobalDairy Trade (GDT) minulý týždeň klesla na 1848 USD (1689,37 eura), teda dokonca pod európsku intervenčnú cenu. Táto úroveň zodpovedá poklesu o 65 % z historického maxima 5245 USD v roku 2013.

 

(1 EUR = 1,0939 USD)

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies