Francúzsko zažíva deň masových protestov proti zákonníku práce

NETKY.SK • 14 Jún 2016, 09:54 • 2 min
Francúzsko zažíva deň masových protestov proti zákonníku práce

PARÍŽ - Francúzsko zažíva dnes celoštátny deň protestov proti vládou navrhovaným zmenám v zákonníku práce. Za posledné štyri mesiace ide už o deviaty celoštátny protest, informoval denník Le Figaro.

slovakia

left justify in out

Hlavným dejiskom protestov bude Paríž, kde sa dnes popoludní uskutoční masová demonštrácia ulicami mesta. Francúzske médiá uvádzajú, že odborári si prenajali približne 600 autobusov, ktorými do Paríža zvážajú ľudí z regiónov.

 

Parížska prefektúra zakázala účasť na dnešnej demonštrácii 130 osobám, ktoré sa počas minulých protestov dopustili násilností. Nevylúčila pritom, že k nim dôjde aj dnes.

 

Celoštátny deň protestov sa začal akciou taxikárov, ktorí od skorého rána výrazne spomaľujú dopravu na vonkajšom obchvate okolo Paríža.

 

Vo svojom štrajku dnes pokračujú aj zamestnanci železničnej spoločnosti SNCF, čo sa prejaví výpadkami v doprave. Premávať má napríklad deväť z desiatich expertov triedy TGV, sedem z desiatich rýchlikov triedy TER a šesť z desiatich vlakov Intercités.

 

Pokračovať dnes bude aj blokáda spaľovní odpadu v Ivry-sur-Seine i v ďalších mestách, ale problém s odvozom odpadu, ktorý sa koncom minulého týždňa hromadil v uliciach Paríža, je vyriešený, informovala tamojšia radnica. Súčasne však priznala, že dnes by sa situácia mohla opäť skomplikovať.

 

Štrajk na dnes avizovali i piloti leteckej spoločnosti Air France. Vypravených bude len 85 percent medzištátnych letov a 80 percent vnútroštátnych. Do štrajku sa podľa odhadov zapojí 27 percent pilotov.

 

Po mnohých dňoch blokády sa k obvyklému pracovnému režimu vrátilo päť z deviatich ropných rafinérií patriacich spoločnosti Total. Ďalšie by sa mali do normálu vrátiť do niekoľkých dní, oznámil na svojej stránke denník Le Figaro.

 

Predseda francúzskeho Senátu Gérard Larcher (Republikáni - LR) dnes vo vysielaní rozhlasovej stanice LCI na margo sociálnych nepokojov, ktoré krajina zažíva už štvrtý mesiac, uviedol, že "hlavnou chybou je absencia sociálneho dialógu".

 

Vysvetlil, že senátna komisia, ktorá sa reformou zákonníka práce začala zaoberať v pondelok, urobila v texte zmeny a Senát ju bude nasledovať. "Bolo by dobre, keby vláda načúvala senátorom," uviedol Larcher. Dodal, že "krajina nemôže správne fungovať, keď je nezamestnanosť masová".

 

Generálny tajomník Francúzskej demokratickej konfederácie práce (CFDT) Laurent Berger, ktorý je prívržencom navrhovaných reforiem, pre stanicu Europe 1 kritizoval neochotu ostatných odborov viesť diskusiu s vládou i poškodenie obrazu odborárov ako takých. Súčasne poprel nezhody s najväčšími odbormi CGT. Dodal však, že "my vo Francúzsku" pred dialógom "dávame prednosť hystérii".

 

Hovorca francúzskej vlády Stéphane Le Foll dnes vo vysielaní RTL konštatoval, že CGT a jej generálny tajomník Philippe Martinez od začiatku sociálnych nepokojov vo Francúzsku "prešli vývojom". Očakáva preto pokračovanie dialógu medzi odborármi a vládou. Dodal, že ďalšie takéto stretnutie sa bude konať 17. júna. "Bol by som rád, keby sme sa dokázali počúvať," uviedol Le Foll.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies