Francúzsko vznieslo námietky voči novej belgickej eurominci

NETKY.SK • 12 Marec 2015, 11:40 • 2 min
Francúzsko vznieslo námietky voči novej belgickej eurominci

PARÍŽ - Dizajn novej belgickej dvojeurovej mince vyvolal v susednom Francúzsku negatívne reakcie po tom, ako vysvitlo, že zobrazuje mapu bitky pri Waterloo, kde bolo Francúzsko porazené. Belgicko vydalo platidlo pri príležitosti 200. výročia tejto udalosti, ktorá ovplyvnila európske dejiny.

slovakia

left justify in out

Na lícovej strane mince je zobrazený i pamätník nazývaný Leví kopec, ktorý stojí na mieste bitky z 18. júna 1815 pri meste Waterloo, zhruba 20 kilometrov južne od belgickej metropoly Brusel. Podľa stanice BBC by zavedenie platidla mohlo narušiť vzťahy medzi oboma členskými štátmi EÚ.

 

Francúzska vláda reagovala na záležitosť listom, v ktorom sa sťažuje, že sporný dizajn mince obsahuje pre niektorých Európanov "negatívny" symbol. Paríž tvrdí, že predmetná bitka je udalosťou, ktorá má v kolektívnej pamäti Európy mimoriadny význam presahujúci kontext vojenského konfliktu.

 

Belgicko sa teraz musí rozhodnúť, či je ochotné mincu stiahnuť, alebo upraviť jej dizajn. Ak bude chcieť dvojeurovú mincu ponechať v súčasnej podobe, bude musieť počítať s tým, že členské štáty eurozóny budú hlasovať o tom, či sa má nová minca vyraziť a uviesť do obehu v únii, konštatovala BBC.

 

V bitke pri Waterloo, ktoré bolo v tom čase súčasťou Spojeného kráľovstva holandského, francúzsku armádu pod velením Napoleona porazili spojené britsko-holandsko-nemecké vojská.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona