Francúzsko vyzvalo na sprísnenie sankcií voči Iránu do konca januára

NETKY.SK • 4 Január 2012, 09:01 • 2 min
Francúzsko vyzvalo na sprísnenie sankcií voči Iránu do konca januára

Francúzsko vyzvalo na sprísnenie sankcií voči Iránu do konca januára

slovakia

left justify in out

img

Francúzsko presadzuje, aby sa európski partneri do konca januára zhodli na sprísnení sankcií voči Iránu, podobne ako to hodlajú urobiť Spojené štáty. Uviedol to dnes francúzsky minister zahraničných vecí Allan Juppé. 
Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy podľa Juppého predložil dva konkrétne návrhy možných sankcií, a to zmrazenie aktív iránskej centrálnej banky a embargo na export ropy z Iránu. 
Juppé zdôraznil, že Washington už pracuje na príprave takýchto sankcií. "Chceme, aby Európania do 30. januára prijali podobný krok," konštatoval šéf francúzskej diplomacie. 
O sankciách by mohli rozhodnúť európski diplomati na najbližšej Rade EÚ pre zahraničné záležitosti, ktorá sa uskutoční 30. januára v Bruseli. 
Teherán minulý týždeň pohrozil, že ak Západ uvalí reštrikcie na iránsky ropný export, zablokuje námornú dopravu v strategickom Hormuzskom prielive, ktorým sa prepravuje ropa a zemný plyn z oblasti Perzského zálivu.
Irán, piaty najväčší vývozca ropy na svete, čelí hrozbe nových sankcií pre obavy, že pod rúškom civilného jadrového programu vyvíja atómové zbrane. Islamská republika takéto obvinenia dôrazne popiera.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona