Francúzsko sa bojí Trumpovej daňovej reformy, mobilizuje ministrov financií EÚ

NETKY.SK • 4 December 2017, 14:28 • 2 min
Francúzsko sa bojí Trumpovej daňovej reformy, mobilizuje ministrov financií EÚ

PARÍŽ - Francúzsko vyzvalo ministrov financií Európskej únie (EÚ), aby prediskutovali americkú radikálnu daňovú reformu, ktorú Senát schválil cez víkend.

slovakia

left justify in out

Francúzski predstavitelia majú obavy o vplyv tejto reformy na vlastné firmy a dcérske spoločnosti amerických firiem v Európe. Francúzsko požiadalo, aby sa o tomto bode rokovalo na pravidelnom zasadnutí ministrov financií EÚ v utorok 5. decembra v Bruseli. Uviedli to zdroje z francúzskeho ministerstva financií.

 

Senát amerického Kongresu tesnou väčšinou schválil návrh daňovej reformy v sobotu 2. decembra ráno. Cieľom návrhu je znížiť daň z príjmov fyzických osôb a zredukovať sadzbu korporátnej dane z 35 na 20 percent od roku 2019. Znamenalo by to najrozsiahlejšie zmeny daňového systému USA za tri desaťročia a zároveň by to prinieslo prvé veľké legislatívne víťazstvo prezidenta Donalda Trumpa.

Len niekoľko hodín po tom, ako návrh daňovej reformy schválil Senát, prezident Trump naznačil, že by bol ochotný rokovať o zmenách návrhu. Novinárom v Bielom dome povedal, že bude uvažovať o tom, že by sa sadzba korporátnej dane stanovila vo výške 22 percent. Sadzbu na úrovni 20 percent pritom schválil nielen Senát, ale už v novembri aj Snemovňa reprezentantov amerického Kongresu.

Senát a Snemovňa reprezentantov teraz ešte budú rokovať o odstránení rozdielov medzi verziami návrhu daňového zákona, ktoré schválili. Rozdiel je napríklad v tom, že Senát schválil iba dočasné zníženie daní z osobných príjmov, a to do roku 2026, kým Snemovňa reprezentantov ráta s ich trvalou redukciou. Vyjednávania medzí Senátom a Snemovňou reprezentantov sú neverejné a mohli by byť rýchle. Prezident Trump sa vyjadril, že návrh zákona chce podpísať ešte pred Vianocami.

 

Zámer znížiť dane vyvoláva diskusie aj v zahraničí; napríklad v Izraeli sa obávajú, že v prípade zníženia korporátnych daní v USA by sa tam mohli presunúť mnohé izraelské firmy. Toho sa obáva aj Francúzsko. "Ak sa tieto reformy zrealizujú v súčasnej podobe, mohli by spôsobiť vážne ťažkosti," uviedol jeden zo zdrojov z francúzskeho ministerstva.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Filin
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies