Francúzsko vyzvalo Maďarsko, aby zmenilo nový mediálny zákon

NETKY.SK • 4 Január 2011, 13:13 • 2 min
Francúzsko vyzvalo Maďarsko, aby zmenilo nový mediálny zákon

Francúzsko vyzvalo Maďarsko, aby zmenilo nový mediálny zákon

slovakia

left justify in out

Francúzsko dnes vyzvalo Maďarsko, aby zmenilo kontroverzný nový mediálny zákon, ktorý podľa Paríža nie je zlučiteľný so slobodou tlače.
      Zákon "zásadne mení slobodu tlače a Francúzsko si rovnako ako ostatné krajiny EÚ nepochybne želá, aby bol jeho text upravený," povedal Francois Baroin, hovorca prezidenta Nicolasa Sarkozyho, pre rozhlasovú France Inter.
      Zákon "je nezlučiteľný s aplikovaním určitej predstavy o slobode tlače, ktorá je garantovaná všetkými európskymi zmluvami," dodal Baroin.
      Mediálny zákon dáva rozsiahle právomoci novému dozornému orgánu NMHH (Národný úrad pre médiá a telekomunikácie) a umožňuje štátu výrazne zasahovať do redakčnej práce médií. V prípade porušenia vágne definovaných pravidiel hrozia súkromným médiám niekedy až likvidačné pokuty. NMHH priamo ovláda pravicová vláda zložená z Fideszu a Kresťanskodemokratickej ľudovej strany (KDNP).
      NMHH hneď v prvých dňoch nového roka začal konania voči dvom súkromným médiám. Prvou je stanica Tilos Rádió, ktorá sa mala previniť odvysielaním údajne pre mládež škodlivej skladby It's On amerického rapera Ice T.
      Maďarské médiá dnes informovali, že NMHH si "podal" aj súkromný televízny kanál RTL Klub. Úradu si nepáči, že stanica v októbri minulého roka odvysielala "senzáciechtivú" reportáž o brutálnej bratovražde v dedine Nagymanyok, ktorá mohla mať negatívny dopad nielen na mladých divákov. Mali k tomu prispieť aj zábery krvou postriekaného matraca. Stanica toto obvinenie odmietla.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona