Francúzsko vyšle 40 vojakov na výcvik irackých a kurdských síl v boji proti IS

NETKY.SK • 22 Január 2015, 16:07 • 2 min
Francúzsko vyšle 40 vojakov na výcvik irackých a kurdských síl v boji proti IS

PARÍŽ - Francúzsko vyšle do Iraku približne 40 vojakov, aby poskytovali výcvik irackým a kurdským silám bojujúcim proti militantom z tzv. Islamského štátu (IS). Oznámil to dnes hovorca francúzskej armády.

slovakia

left justify in out

Francúzski vojaci budú pôsobiť v irackej metropole Bagdad a v Arbíle v kurdskom regióne na severe krajiny. Výcviková misia by mala trvať asi tri mesiace. Viac než 3000 poradcov majú do regiónu vyslať aj USA, píše agentúra Reuters.
     

"Budeme im radiť, ako pripraviť operácie, ako synchronizovať kroky proti nepriateľovi, ako riadiť leteckú a delostreleckú podporu a ako monitorovať taktickú situáciu," povedal armádny hovorca plukovník Gilles Jaron. Zdôraznil, že francúzski vojaci sa nebudú priamo zúčastňovať na bojoch.
     

V rámci západnej "koalície" proti IS pôsobí v podpornej úlohe celkovo okolo 800 francúzskych vojakov. Paríž do operácií vyslal tiež deväť vojenských lietadiel Rafale, šesť lietadiel Mirage, tankovacie lietadlo a hliadkovacie lietadlo námorných síl.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies