Francúzsko vracia späť povinnú brannú prípravu pre mladých

NETKY.SK • 28 Jún 2018, 06:32 • 2 min
Francúzsko vracia späť povinnú brannú prípravu pre mladých

PARÍŽ - Francúzska vláda predložila návrh na opätovné zavedenie povinnej brannej prípravy pre všetkých 16-ročných obyvateľov krajiny.

slovakia

left justify in out

Pôvodne s touto myšlienkou prišiel prezident Emmanuel Macron počas svojej predvolebnej kampane s cieľom posilniť zmysel pre občiansku povinnosť a národnú jednotu u mládeže.

 

Povinnosť sa bude týkať chlapcov i dievčat a bude rozdelená do dvoch rozličných fáz. Prvou fázou bude povinné mesačné umiestnenie so zameraním sa na občiansku kultúru, čo podľa francúzskej vlády "umožní mladým ľuďom vytvárať nové vzťahy a rozvíjať ich úlohu v spoločnosti".

 

Medzi zvažovanými možnosťami je dobrovoľnícke učenie a práca pre charitu - popri tradičnej vojenskej príprave v armádnych, policajných alebo hasičských zboroch. Druhá fáza je služba v rozmedzí troch mesiacov až jedného roka, v rámci ktorého budú mladí ľudia pôsobiť v oblasti súvisiacej s obranou a bezpečnosťou. Aj v tejto druhej fáze by si však absolventi mohli vybrať dobrovoľnícku činnosť spojenú s historickým dedičstvom, životným prostredím alebo sociálnou starostlivosťou.

 

Keď s tou myšlienkou prišiel Macron minulý rok, malo ísť o "miniatúrnu" verziu vojenskej služby; podľa jeho návrhu mali získať všetci francúzski občania "priamu skúsenosť s vojenským životom" najmenej jeden mesiac medzi 18. a 21. rokom života. Tento zámer bol však zmiernený vzhľadom na výdavky a záťaž armády.

 

Aj po týchto úpravách by si tento program vyžiadal ročne 1,6 miliardy eur. Zámer má podporu 60 percent obyvateľstva, tvrdí mediálna spoločnosť YouGov, u mladých ľudí je však iba polovičná.

 

Macron je prvým francúzskym prezidentom, ktorý neabsolvoval povinnú vojenskú službu; zrušili ju v roku 1996, keď mal súčasný šéf Elyzejského paláca 18 rokov.

 

Povinnú vojenskú službu majú stále škandinávske krajiny, ako aj Švajčiarsko, Rakúsko a Grécko. Z mimoeurópskych krajín je to napríklad Izrael, ktorý má trojročnú brannú povinnosť pre mužov a dvojročnú pre ženy, alebo Kórejská ľudovodemokratická republika s 11 rokmi pre mužov a siedmimi pre ženy.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies