Francúzsko varuje: Prijať všetkých utečencov by bolo víťazstvom Islamského štátu

NETKY.SK • 9 September 2015, 10:37 • 2 min
Francúzsko varuje: Prijať všetkých utečencov by bolo víťazstvom Islamského štátu

PARÍŽ - Francúzsko dnes varovalo, že by Európa urobila chybu, keby prijala všetkých utečencov prenasledovaných militantmi Islamského štátu (IS) v Sýrii a Iraku. Paríž zároveň vyzval na vypracovanie plánu, ktorý zaistí zachovanie rôznorodosti Blízkeho východu aj napriek kríze.

slovakia

left justify in out

Predstavitelia približne 60 krajín, vrátane ministrov z Iraku, Jordánska, Turecka a Libanonu, sa dnes stretli v Paríži na Medzinárodnej konferencii o prenasledovaných menšinách na Blízkom východe. Jej cieľom bolo dohodnúť opatrenia, ktoré zjednodušia návrat utečencov, povzbudia vlády v regióne, aby začlenili menšiny do politického života, a zabezpečia, že osoby obvinené zo zločinov proti ľudskosti nebudú mať beztrestnosť.

 

"Je to veľmi ťažké, ale ak všetci títo utečenci prídu do Európy či inde, potom tento zápas vyhrá Dáiš (Islamský štát)," povedal francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius pre rozhlasovú stanicu RTL. Pre IS použil zaužívaný arabský výraz Dáiš.


"Cieľom (tejto konferencie) je, aby Blízky východ zostal Blízkym východom - to znamená regiónom rôznorodosti, kde žijú kresťania, jezídi a tak ďalej," dodal podľa tlačovej agentúry Reuters minister.


Fabius vo vyjadrení po parížskej medzinárodnej konferencii povedal, že niektoré krajiny už oznámili finančné príspevky, ktoré v nasledujúcich mesiacoch venujú na rôzne projekty, od opravy infraštruktúry až po obnovu základných služieb či výcvik miestnej polície.


Fabius dodal, že Francúzsko sa rozhodlo darovať ďalších 25 miliónov eur pomoci nad rámec už darovaných 100 miliónov eur. Peniaze budú využité na projekty ako napríklad zneškodňovanie mín v sýrskom kurdskom meste Kobané či bytová výstavba v Irbíle v autonómnej oblasti Kurdistan v Iraku.


Agentúry OSN vyzývali na ďalšiu finančnú pomoc v susedných krajinách Sýrie a tak Fabius zareagoval. Oznámil, že 15 miliónov eur sa vyčlení na utečenecké tábory v regióne.


"Je to naliehavá humanitárna potreba," vyhlásil francúzsky prezident Francois Hollande už pri otvorení konferencie.
"Ak neponúkneme ďalšiu pomoc krajinám, ktoré vítajú (utečencov), ak neposkytneme ďalšiu podporu rodinám žijúcim v týchto utečeneckých táboroch alebo vyhnaným do susedných štátov, tak sa nielenže budú stávať tragédie... ale nastane exodus," uviedol Hollande.


Francúzsko dnes začalo s prieskumnými letmi nad Sýriou, na základe ktorých zváži aj letecké útoky proti Islamskému štátu. Takisto plánuje v nasledujúcich dvoch rokoch prijať 24.000 sýrskych utečencov z táborov na Blízkom východe.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies