Francúzsko v tichosti pochovalo druhého atentátnika Chérifa Kouachiho

NETKY.SK • 18 Január 2015, 13:51 • 2 min
Francúzsko v tichosti pochovalo druhého atentátnika Chérifa Kouachiho

PARÍŽ - Druhého z dvojice atentátnikov na redakciu francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo - Chérifa Kouachiho - pochovali v noci nadnes v neoznačenom hrobe a za prísnych bezpečnostných opatrení v jeho bydlisku, v štvrti Gennevilliers na predmestí Paríža.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom dnes web spravodajskej stanice BBC s odvolaním sa na predstaviteľa kancelárie starostu tejto severozápadnej metropolitnej oblasti Paríža.
      

Na Chérifovom pohrebe v Gennevilliers sa podľa úradov nezúčastnil nikto z jeho príbuzných. Pochovali ho v neoznačenom hrobe, aby sa podľa nich nemohol stať "pútnickým miestom" pre džihádistov.
      

Za podobných podmienok - v tichosti a rýchlo - pochovali v piatok večer v Reims na severovýchode Francúzska aj prvého z dvojice atentátnikov Saida Kouachiho. Stalo sa tak napriek námietkam miestnych úradov a obavám z toho, že by sa hrob mohol stať posvätným miestom pre islamských extrémistov.
      

Saida, staršieho z dvojice bratov Kouachiovcov, ktorí 7. januára v Paríži pri útoku na redakciu Charlie Hebdo popravili 12 ľudí, tam pochovali na žiadosť francúzskej vlády, aj napriek nesúhlasu starostu Reims.
      

Starosta Reimsu Arnaud Robinet v priebehu týždňa uviedol, že "kategoricky odmieta" požiadavku Kouachiho rodiny pochovať ho v tomto meste, kde žil predtým, ako ho polícia spolu s jeho bratom Chérifom počas protiteroristickej akcie dva dni po útoku zabila. "Nechcem tu mať miesto, ktoré propaguje nenávisť," uviedol Robinet.
      

Právnik vdovy po Saidovi podľa BBC povedal, že sa na jeho pohrebe nezúčastnila z dôvodu, aby ju nemohli sledovať novinári a nepodarilo sa im tak odhaliť miesto jeho hrobu.
      

Francúzske úrady zatiaľ neoznámili plány v súvislosti s pohrebom tretieho atentátnika Amédyho Coulibalyho, ktorý 9. januára v parížskom supermarkete s židovskými potravinami zabil štyroch ľudí a deň predtým policajtku.
      

Podľa francúzskych zákonov majú obyvatelia mesta právo na pochovanie v mieste ich bydliska, dodal web BBC.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies