Francúzsko udelí ruskému režisérovi Serebrennikovovi vysoké štátne vyznamenanie

NETKY.SK • 2 August 2018, 17:11 • 2 min
Francúzsko udelí ruskému režisérovi Serebrennikovovi vysoké štátne vyznamenanie

MOSKVA - Renomovaný ruský režisér Kirill Serebrennikov (48), ktorý je v súvislosti s obvinením zo sprenevery v Moskve v domácom väzení, sa stane laureátom rytierskeho stupňa francúzskeho Radu umenia a literatúry (Ordre des Arts et des Lettres).

slovakia

left justify in out

Dekrét o ocenení ruského umelca podpísala vo štvrtok v Paríži francúzska ministerka kultúry Francoise Nyssenová.

Informovali o tom svetové tlačové agentúry.

 

Serebrennikov je v domácom väzení od augusta 2017 a čaká v ňom sa súdny proces. Je obvinený z defraudácie 133 miliónov rubľov z dotácií ministerstva kultúry, ktoré boli v rokoch 2011-14 vyčlenené na realizáciu umeleckého projektu Platforma. Režisér, ktorý pôsobil ako umelecký šéf Gogoľovho divadla v Moskve, obvinenia odmieta a pokladá ich za "absurdné a nezmyselné". Súdny proces s ním by sa mal začať 1. septembra.

 

Serebrennikovu filmovú novinku Leto, na ktorej strihu pracoval už v domácom väzení, uviedli v máji na MFF v Cannes.

 

Ešte vlani v decembri mala vo Veľkom divadle v Moskve premiéru režisérova inscenácia baletu Nurejev, avšak v neprítomnosti tvorcu. Predstavenie, ktoré zaznamenalo pozitívny divácky ohlas, medzičasom stiahli z programu.

 

Serebrennikovove filmové i divadelné diela mu vyniesli nielen vo Rusku, ale aj v zahraničí povesť kultového režiséra; súčasne však i nevôľu časti mocných v Rusku - okrem iného kvôli jeho prístupu k silne tabuizovaným témam vrátane homosexuality. Konzervatívne kruhy v Rusku totiž odmietajú Serebrennikovove práce ako dekadentné a nevlastenecké.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies