Francúzsko údajne zaplatilo al-Káide 17 miliónov dolárov ako výkupné

NETKY.SK • 8 Február 2013, 12:32 • 2 min
Francúzsko údajne zaplatilo al-Káide 17 miliónov dolárov ako výkupné

Francúzsko údajne zaplatilo al-Káide 17 miliónov dolárov ako výkupné - Zaujímavosti Bývalá veľvyslankyňa USA v Mali Vicki Huddlestonová tvrdí, že Francúzsko zaplatilo 17 miliónov dolárov ako výkupné za prepustenie francúzskych rukojemníkov. Peniaze sa pod

slovakia

left justify in out

imgBývalá veľvyslankyňa USA v Mali Vicki Huddlestonová tvrdí, že Francúzsko zaplatilo 17 miliónov dolárov ako výkupné za prepustenie francúzskych rukojemníkov. 

Peniaze sa podľa nej dostali do rúk práve tých islamistov napojených na teroristickú sieť al-Káida, s ktorými teraz francúzske jednotky bojujú v Mali.

V dnes odvysielanom rozhovore pre iTele Vicki Huddlestonová spresnila, že peniaze pomohli severoafrickej odnoži al-Káidy, al-Káide islamského Maghribu (AQMI), posilniť svoje pozície v Mali.

Claude Guéant, ktorý bol kancelárom bývalého francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho, dnes odmietol tvrdenie, že Francúzsko niekedy vyplatilo výkupné. Dodal, že v záujme dosiahnutia oslobodenia rukojemníkov sa uskutočnila séria vyjednávaní za účasti sprostredkovateľov.

Francúzsky novinár a analytik Olivier Ravanello v rozhovore pre iTele uviedol, že považuje vyhlásenie veľvyslankyne za dôveryhodné. 

Podľa jeho názoru otvorenosť Huddlestonovej súvisí nielen s tým, že je už na dôchodku - "a môže si priamosť dovoliť" -, ale aj s tým, že Francúzsko vedie vojnu s AQMI až teraz, pričom Spojené štáty už desať rokov upozorňujú na problém, ktorý táto skupina islamistov pre bezpečnosť regiónu i sveta predstavuje. Podľa jeho informácií Muchtár bin Muchtár, ktorý je vodcom únoscov, pýtal za prepustenie jedného rukojemníka dva milióny dolárov.

Ravanello dodal, že sprostredkovateľom rokovaní medzi únoscami a vládami príslušných krajín býva mauritánsky imám Šafi, ktorý sa zaslúžil o prepustenie španielskych i kanadských rukojemníkov.

Francúzsko 11. januára vyslalo svoje jednotky do Mali, aby tamojšej vládnej armáde pomohli zastaviť postup islamistických povstalcov zo severu na juh krajiny. Predpokladá sa, že na severe Mali, v odľahlých púštnych a horských oblastiach islamisti zadržiavajú skupinu západných rukojemníkov, medzi ktorými by malo byť aj osem Francúzov.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies