Francúzsko sprístupní prvú miestnosť pre aplikáciu drog pod dohľadom zdravotníka

NETKY.SK • 11 Október 2016, 17:28 • 2 min
Francúzsko sprístupní prvú miestnosť pre aplikáciu drog pod dohľadom zdravotníka

PARÍŽ - Francúzska ministerka zdravotníctva Marisol Tourainová a parížska primátorka Anne Hidalgová si dnes prezreli vôbec prvú miestnosť v krajine vyčlenenú pre užívateľov drog na ich konzumáciu pod zdravotníckym dohľadom. Tzv. priestor Gaia sa nachádza v nemocnici Lariboisiere v 10. parížskom obvode a otvorený bude od tohto piatku.

slovakia

left justify in out

Ako dodala agentúra AP, ide o kontroverzný projekt, ktorý vlani presadila socialistická vláda napriek snahám pravice zablokovať ho.


Miestnosť bude v šesťročnej skúšobnej prevádzke. Drogovo závislí si v nej môžu pod zdravotníckym dohľadom vpichnúť drogu, ktorú si priniesli. K dispozícii budú aj odborníci na drogové závislosti, a to v snahe predísť vírusovým infekciám a predávkovaniu.


Predpokladá sa, že miestnosť denne navštívi približne 100 osôb. Otvorené bude každý deň od 13.30 h do 20.30 h. Miestnosť sa nachádza v oddelenom krídle nemocnice Lariboisiere a má osobitný vchod. Na ploche 450 metrov štvorcových je k dispozícii recepcia, miestnosť na aplikáciu drogy, spoločenská miestnosť a viacero kancelárií na prípadné konzultácie. Prítomných bude vždy minimálne šesť zamestnancov, z toho jeden lekár a jeden ochrankár.


Ministerstvo zdravotníctva dnes pri prezentácii projektu pripomenulo, že "sanitárna situácia v prostredí užívateľov drog vo Francúzsku je veľmi znepokojujúca". Dodalo, že podľa štatistík sa v roku 2011 viac ako 10 percent drogovo závislých nakazilo vírusom AIDS a viac ako 40 percent hepatitídou typu C. Ministerka Tourainová preto označila zriadenie takejto miestnosti za "inovatívnu a odvážnu odpoveď na núdzový stav". Podľa konzervatívnej opozície však toto opatrenie socialistickej vlády "trivializuje užívanie drog".


Ako pripomenul denník Le Parisien, Francúzsko sa dnešným dňom zaradilo k desiatke krajín sveta, kde je dostupná podobná miestnosť pre drogovo závislé osoby. Od roku 1986 vzniklo v krajinách ako Austrália, Dánsko, Grécko, Holandsko, Kanada, Luxembursko, Nemecko, Nórsko, Španielsko, či Švajčiarsko vyše 90 takýchto miestností.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona