Francúzsko sprísni boj proti fajčeniu: odobrilo neutrálne cigaretové škatuľky

NETKY.SK • 4 Apríl 2015, 07:28 • 2 min
Francúzsko sprísni boj proti fajčeniu: odobrilo neutrálne cigaretové škatuľky

PARÍŽ - Francúzsky parlament v piatok v prvom čítaní po veľmi živej diskusii schválil návrh protifajčiarskeho zákona, ktorého súčasťou bude aj nová podoba cigaretových škatuliek.

slovakia

left justify in out

Ak návrh schváli aj parlamentné plénum, od mája 2016 by sa vo Francúzsku mali predávať cigarety v jednotnom, neutrálnom obale: škatuľky budú mať rovnakú veľkosť, typ písma, farby, obrázky a budú bez loga. Značka cigariet bude na nich uvedená len veľmi malým písmom.

 

Proti tomuto návrhu sa ostro postavili výrobcovia cigariet a tabakových výrobkov, ako aj ich predajcovia, ktorí síce súhlasia s prevenciou pred tabakovou závislosťou, ale odmietajú byť trestaní za to, že cigarety predávajú.

 

Ich záujmy v parlamente presadzuje opozičná Únia za ľudové hnutie (UMP), ktorá upozornila, že francúzsky návrh ide nad rámec analogických zákonov už schválených v iných štátoch. Podľa opozície zákon povedie k nárastu pašovania cigariet a výrazne uškodí predajcom.

 

Cigarety sa v takomto neutrálnom balení predávajú v Austrálii od roku 2012. Vo februári zákon podobného znenia prijal parlament v Írsku a nedávno aj britská snemovňa. Predkladateľka návrhu, francúzska ministerka zdravotníctva Marisol Tourainová, poukázala, že v Austrálii vďaka novému baleniu cigariet klesol počet fajčiarov o tri percentá za rok. Pripomenula, že na následky fajčenia vo Francúzsku ročne zomrie 73.000 ľudí.

 

V snahe obmedziť dôsledky pasívneho fajčenia poslanci prijali celý rad ďalších opatrení. Medzi nimi je aj zákaz fajčiť vo vozidle, v ktorom sa nachádza osoba mladšia ako 18 rokov. Pôvodný vládny návrh stanovoval hranicu veku na 12 rokov. Poslanci tabakovým firmám obmedzili aj možnosti lobingu a rozšírili oblasti, v ktorých sa tieto firmy nemôžu venovať sponzoringu.

 

Debata bude pokračovať na budúci utorok, keď budú poslanci prerokúvať kontroverznú časť zákona o zriadenie miestností, v ktorých by si narkomani mohli aplikovať drogu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies